El Pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha valorat positivament l'elecció de l'argentí Jorge Mario Bergoglio com a nou Papa de Roma i ha assegurat que la seva presa de possessió ha estat "rupturista" i que això "és un indicador d'una manera de fer que veurem en el futur". Soler l'ha definit com una persona "molt senzilla, afable, acollidora i molt propera a la gent" i ha destacat el fet que hagi escollit el nom de Francesc perquè "marca un itinerari d'estil de vida". A més, l'Abat ha remarcat el fet que sigui llatinoamericà i jesuïta. Soler creu que alguns dels reptes que el nou Papa té per endavant són el diàleg amb el món actual o "evitar certs escàndols que s'han donat" a l'Església.

L'Abat de Montserrat ha destacat el fet que el nou Papa de Roma sigui d'origen llatinoamericà, ja que en tota la història només n'ha existit un d'origen no europeu. Josep Maria Soler ha definit el nou Papa com una persona "molt senzilla, afable, acollidora, vinculada i molt propera a la gent" i ha remarcat que el nom que ha escollit, Francesc I -en relació a Francesc d'Assís-, "mostra tot un itinerari i un estil de vida segons l'Evangeli, de simplicitat i de fidelitat a la paraula de Jesús".

Soler no ha amagat la sorpresa que li ha causat l'elecció del nou Papa, però ha assegurat que se sent "satisfet" i ha destacat el fet que la seva manera de prendre possessió ja ha estat "rupturista". Un fet que, ha assenyalat, "serà un indicador del que veurem en el futur". Tanmateix, ha remarcat que "en l'església no hi ha ruptures fortes, sinó que s'avança pas a pas i, de vegades, no a la velocitat que alguns esperarien". En aquest sentit, ha apuntat que el nou Papa serà "fidel sense trencar amb el passat, però innovador".

Els reptes del nou Papa

L'Abat de Montserrat considera que un del principals reptes que haurà d'afrontar el nou Papa és el diàleg amb el món i el pensament actual, i el diàleg entre la fe, la cultura i la raó. Per altra banda, creu que Francesc I haurà d'impulsar una renovació del fet de ser cristià i seguidor de Jesucrist. Per últim, Soler ha demanat al nou Papa que eviti "certs escàndols que s'han donat a l'Església" i que continuï la reforma de la cúria romana que va iniciar el seu predecessor.