El Parlament ha acceptat la petició d'ERC de presentar un recurs al Tribunal Constitucional (TC) contra l'impost estatal de dipòsits bancaris. A més dels republicans, CiU, PSC, ICV-EUiA i CUP han votat a favor del recurs. "Serà difícil, però finalment esperem que Catalunya pugui finalment demanar a les entitats financeres que contribueixin a la sortida de la crisi", ha explicat el diputat d'ERC Pere Aragonés durant la defensa del recurs al Ple del Parlament. Amb aquesta iniciativa, la cambra catalana reclama que l'impost estatal quedi sense efecte, ja que fixa una taxa al 0%, per evitar que les entitats financeres acabin pagant els impostos sobre la banca creats per algunes comunitats autònomes.

ERC ja va demanar el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre l'impost estatal de dipòsits bancaris, i aquest òrgan va determinar que el govern espanyol fa una "utilització fraudulenta d'un instrument legal" i que això suposa un "perjudici de l'autonomia financera de la Generalitat". El consell també va considerar que, amb la creació d'un impost "aparent", l'Estat "estableix una prohibició contrària a l'autonomia financera de les comunitats autònomes". Per als republicans, el govern espanyol també ha vulnerat el principi de la lleialtat institucional.

El Parlament reclamarà, doncs, l'eliminació de l'impost estatal o, en el seu defecte, la compensació a la Generalitat pels recursos que no obtindrà com a conseqüència de la nova legislació impulsada pel govern espanyol. Segons ERC, s'haguessin aconseguit uns500 milions d'euros per a les arques de la Generalitat durant el 2013.

La diputada de CiU Montserrat Ribera ha anunciat, a més, que el Govern també presentarà en breu el mateix recurs d'inconstitucionalitat. "S'està vulnerant la Constitució i l'Estatut", ha afirmat en recordar el dictamen del Consell de Garanties, que va determinar que la llei estatal incomplia els articles 153.3 i 149.14 de la Constitució i l'article 203 de l'Estatut.

Pere Aragonés ha recordat que Extremadura al 2001, Andalusia al 2010 i Canàries, Astúries i Catalunya el 2012 han aprovat impostos sobre els dipòsits bancaris i que el TC va avalar el 2012 aquest tipus d'impostos autonòmics. Diferents països europeus també han impulsat imposicions sobre les entitats financeres durant els darrers anys.

L'impost català de dipòsits bancaris va ser promulgat pel Govern en forma de decret llei el passat mes de desembre, però es troba suspès com a conseqüència de l'impost que, a posteriori, va impulsar el govern espanyol. Actualment el Parlament està tramitant aquest impost, un cop el Govern va decidir tramitar-lo com a projecte de llei.

Per al diputat d'ICV-EUiA Xavier Vendrell l'exempció que ha preparat el govern espanyol per a les entitats financeres demostra "la voluntat agressiva d'anar contra l'autogovern de Catalunya i contra les comunitats autònomes i de preservar els interessos de la banca". Els ecosocialistes també han criticat el Govern per no haver aplicat abans l'impost sobre la banca, "que hauria reportat 500 milions a l'any per destinar a polítiques socials".

La CUP creu que l'impost amb gravamen 0 de l'Estat sobre els dipòsits bancaris és "un acudit, un disbarat i un insult". El diputat David Fernández ha criticat que el govern espanyol vulgui deixar sense capacitat de legislar sobre el tema a les comunitats autònomes, especialment a Catalunya. Fernández també ha fet esment als privilegis dels banquers i dels bancs, que en 5 anys de crisi econòmica "han guanyat 80.000 milions d'euros nets". Tot i el seu vot favorable al recurs d'inconstitucionalitat, el diputat de la CUP ha mostrat els seus dubtes sobre el mateix, ja que serà el mateix TC "que va decidir que 10 jutges manaven més que la sobirania del poble" l'encarregat de determinar si atorga la capacitat de legislar sobre el tema a la Generalitat.

Per últim, el PSC ha anunciat lel seu vot favorable, tot i no creure que l'impost sobre els dipòsits bancaris sigui el millor instrument per incrementar els ingressos de la Generalitat.

Vot en contra de PPC i C's

El diputat del PPC José Antonio Coto ha assegurat que aquest recurs d'inconstitucionalitat és una "rebequeria" de l'acord CiU-ERC i ha criticat l'impost als dipòsits bancaris perquè "acabaria afectant els estalviadors catalans".

C's s'ha posicionat frontalment en contra del recurs al TC i, de fet, s'ha oposat clarament a l'impost sobre els dipòsits bancaris que vol tirar endavant la Generalitat. "És un impost nacionalista als estalviadors catalans. Una exigència d'ERC a CiU per donar suport al Govern", ha explicat el portaveu Jordi Cañas. El diputat de Ciutadans ha denunciat que aquest impost hagués acabat repercutint sobre els estalviadors i no pas sobre els banquers.

Tant C's com PPC han reclamat al Govern que es deixi d'impostos que acabarien gravant els catalans i presenti d'una vegada els pressupostos pel 2013.