El president de la Generalitat, Artur Mas, ha amenaçat aquest dimecres de suspendre la cimera econòmica i social de dissabte si comprova que els grups prioritzen "l'interès partidista i volen enfonsar les coses". "Tinc plena consciència de per què ha de servir aquesta cimera. Si no volem ser responsables, no cal fer la cimera, que cadascú faci el paper que hagi de fer", ha avisat tot recordant que aquesta trobada no la va inventar ell, sinó que la va proposar el primer secretari del PSC. Ha respost així a la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, durant la sessió de control al Parlament. Mas ha reclamat als partits que es facin càrrec de la difícil situació financera de la Generalitat.

Mas ha reaccionat així a les preguntes que li han dirigit durant la sessió de control Alícia Sánchez-Camacho i l'ecosocialista Joan Herrera, que han demanat que ajorni la cimera si el que pretén, ha dit la popular, és una "reunió publicitària". Sánchez-Camacho ha carregat contra el Govern per no estar fent res per lluitar contra la crisi i l'atur, i ho ha contrastat amb l'acció de l'executiu espanyol, que dimarts va impulsar un pla d'emprenedoria amb 3.500 MEUR de dotació.

"Vostè ni ha aprovat la Llei d'emprenedoria ni els pressupostos, perquè estan sota el xantatge de Junqueras i d'ERC, que li ha demanat que incompleixi l'objectiu de dèficit", s'ha queixat. És més, ha citat les declaracions de Josep Antoni Duran i Lleida i ha demanat a Mas que "torni al seny i a la centralitat que diu Duran que ha perdut", tot recordant que Catalunya és l'única comunitat sense pressupostos.

Sánchez-Camacho també ha remarcat que hi ha entitats que volien participar en la cimera que no ho podran fer. En aquest sentit s'ha expressat també el president d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Herrera, que s'ha queixat que Mas no hagi convocat els agents socials. L'ecosocialista ha demanat al president que faci un balanç del compliment de les mesures acordades en la darrera cimera, que expliqui quins pressupostos vol fer i concreti. "Si no concreta el millor que pot fer és posposar la cimera. Garanteixi que els agents socials hi participin i no dissimuli les seves crisis amb una cimera per parlar de la crisi per sense propostes concretes", ha etzibat.

Mas li ha replicat que els agents econòmics i socials no han volgut participar en aquesta cimera quan se'ls ha consultat, perquè no volen repetir el que va passar en la trobada de fa dos anys. En tot cas, en el cas de les socials, estaran representades pel consell assessor de la Generalitat en aquesta matèria.

El president de la Generalitat ha dit a Herrera que es pot fer balanç, però també s'ha de ser conscient de quina és la situació, i ha avançat que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, explicarà amb detall l'estat pressupostari i de la tresoreria. "Quan es facin càrrec de la situació i es vulguin fer mínimament corresponsables, a partir d'aquí podem començar a pensar i aprovar algunes coses que vostès pugin suggerir, però si el que fem és negar la realitat, no la podem transformar", ha advertit.