La unitat d'Assumptes Interns de la Policia no pot determinar qui o els qui van ser els responsables de l'elaboració i difusió de l'informe policial que denunciava el cobrament de comissions il·legals per part de dirigents catalans, però va descartar que el document publicat sigui "oficial". Així ho va assegurar el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en la seva compareixença a la comissió corresponent del Congrés on va informar a petició pròpia de les conclusions de la investigació interna sobre el suposat informe policial publicat pel diari El Mundo i elaborat presumptament per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia.

Després de relatar els passos fets pel seu departament una vegada que es va conèixer la publicació d'aquest document el novembre passat, el titular d'Interior va donar a conèixer les conclusions remeses fa tres dies per Assumptes Interns. La primera d'aquestes és que l'informe "no es correspon amb cap document oficial" de la UDEF, si bé aquest document "vertebra" part de les investigacions policials en curs i algunes d'elles judicialitzades en l'anomenat cas Palau. En aquest sentit, Fernández Díaz va assenyalar que el suposat informe conté dades derivades d'altres informes policials elaborats per la citada unitat, cosa que explicaria "parcialment" el document publicat, ja que algunes de les dades contingudes en aquest estan recollits en altres sumaris i escrits. Assumptes Interns també conclou que, encara que l'aparença del document procedeix de la UDEF i que una part del seu contingut procedeix de diverses fonts amb accés a aquesta informació "no és possible determinar qualsevol responsabilitat" d'aquests en la seva elaboració ni en la seva difusió.

Fernández Díaz va aprofitar per censurar les filtracions a la premsa de documents policials i, en aquesta línia, va assegurar que va ser el secretari general del Sindicat Unificat de Policia (SUP), José María Sánchez Fornet, que en roda de premsa va lliurar als periodistes aquest document. "A dia d'avui s'ha negat a revelar la font de qui li va donar l'informe", va denunciar el titular d'Interior, que va recordar que sobre el secretari general del SUP s'havia obert un expedient pendent de resolució definitiva.

Les crítiques

La intervenció del ministre no va satisfer el diputat de CiU Jordi Jané, qui va recordar que es tractava d'un document "anònim i sense data" que havia causat "mal, perplexitat i indignació". Després de preguntar-se si hi havia agents en la Policia que van "per lliure", Jané va exigir al Govern que depuri responsabilitats i que algú assumeixi qui el va elaborar perquè hi ha "una ombra de dubte" en les forces de seguretat i Interior. Jané va preguntar al ministre si coneixia l'existència de l'esborrany i la seva filtració, cosa que va indignar Fernández Díaz.

"M'ofèn la pregunta perquè dir que si jo sabia o coneixia l'existència d'aquesta informe és tant com dir que jo vaig consentir o vaig propiciar que s'elaborés, li va respondre Fernández Díaz a Jané abans de demanar-li que retirés la insinuació. Es va remetre a l'informe d'Assumptes Interns, que va interrogar els agents que van poder d'una forma o una altra estar implicats amb la suposada elaboració de l'esborrany. Jané es va disculpar però va insistir que el succeït era greu i no podia quedar-se com si res hagués passat perquè el mal "ja està fet", alhora que va assegurar que CiU insistirà a veure qui està darrere d'una filtració que van aprofitar membres del Govern i del PP per llançar en plena campanya electoral insinuacions sobre suposats comptes a Suïssa de candidats de la seva formació. Finalment, el diputat nacionalista va contrastar la celeritat amb la qual Interior havia abordat l'assumpte de l'espionatge a polítics catalans amb el cas de l'esborrany de la UDEF, del qual quatre mesos després es desconeix el seu autor.

Per la seva banda, el conseller de la Presidència i portaveu del Govern català, Francesc Homs, va reclamar al Govern espanyol una rectificació pública per la seva actuació amb relació al suposat esborrany policial de la UDEF que, segons va dir, s'havia constatat que va ser "una gran manipulació". Així es va referir Homs a la compareixença al Congrés del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, on va explicar, a petició pròpia, les conclusions de la investigació interna sobre el suposat informe policial publicat pel diari El Mundo i elaborat presumptament per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia. Per a Homs, les explicacions de Fernández Díaz certifiquen "la gran mentida i la gran manipulació i error monstruosos del Govern espanyol de donar veracitat a unes informacions" que, des del primer moment, ja van insistir en què eren "falses".

Homs va assenyalar que una "rectificació pública" del Govern espanyol era "l'única manera que pot honrar una mica" les figures de Mas i Pujol davant "les barbaritats que van dir alguns ministres" arran de les informacions publicades. Per la seva banda, el president del Govern, Artur Mas, va acusar el PP de voler-lo "fregir" com si fos una mosca. Va ser una breu referència dins el seu discurs -tot i que suficient- per respondre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.