Els farmacèutics han acordat iniciar accions legals per exigir a la Generalitat el pagament dels interessos de demora conseqüència dels impagaments de les factures per part del CatSalut. Aquesta és una de les tres mesures que els apotecaris han decidit emprendre, mentre han descartat un nou tancament patronal perquè consideren que el que es va fer a la tardor no va servir per a res. Els farmacèutics també faran una manifestació unitària a la plaça de Sant Jaume la setmana que ve i recolliran signatures per demanar al Parlament que l'administració prioritzi el pagament dels medicaments ja dispensats. El Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya ha avisat que s'està en "perill de desabastament".

El president del Consell de Col·legis de Farmacèutics, Jordi de Dalmases, ha explicat en roda de premsa els resultats de les votacions que van tenir lloc aquest dimarts als quatre col·legis provincials: votació presencial a Lleida i telemàtica a la resta de col·legis. La participació va ser del 75% dels 3.531 col·legiats a tot Catalunya, variant del 66% a Lleida al 82% a Tarragona. Les propostes havien de rebre els dos terços dels vots favorables per ser aprovades.

La primera proposta, la d'iniciar accions legals per exigir el pagament dels interessos de demora originats pel retard en el pagament, que ha passat dels 35 dies establerts a 120, va ser aprovada amb el 96% dels vots.

La segona proposta era una convocatòria de manifestació unitària a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Es va aprovar pel 72% dels vots, i se celebrarà la setmana que ve, encara que no s'ha concretat quin dia.

La tercera proposta es va aprovar amb el 87% dels vots i consisteix en recollir signatures a les farmàcies per portar-les al Parlament sol·licitant la priorització del pagament dels medicaments ja dispensats, perquè és "un bé necessari i essencial dels ciutadans de Catalunya".

Per últim, la quarta i la cinquena propostes no van ser aprovades. El tancament patronal va tenir el suport del 51% dels farmacèutics. D'aquests, el 66% proposaven un únic dia de tancament el mes de març, i el 33% volia tancar cada dijous indefinidament. La cinquena proposta va ser la menys votada, amb només un 41% dels vots favorables. Consistia en denunciar el concert amb el CatSalut.

De Dalmases ha explicat que bona part dels farmacèutics no han considerat "útil" tornar a fer un tancament patronal, com el de la tardor, perquè ja s'ha vist que la situació no ha millorat, sinó que ha empitjorat.

El president dels farmacèutics catalans ha explicat que hi ha tretze farmàcies que han hagut de tancar els últims mesos i un centenar ja tenen parcialment bloquejats els subministraments per culpa dels impagaments als proveïdors. Això, de moment afecta principalment els medicaments més cars i poc habituals, i se supleix amb el subministrament a través d'altres farmàcies.

Però De Dalmases adverteix que en les properes setmanes hi pot haver més impagaments a proveïdors i que per tant aquests tanquin l'aixeta dels subministraments de medicaments. Ara mateix hi ha dificultats, però properament podrien veure's situacions de falta de medicaments com ha passat al País Valencià i Castella-La Manxa.

Sobre la principal proposta, la reclamació dels interessos de demora, ha explicat que les reclamacions hauran de fer-se de forma individual, però el Consell de Col·legis les presentaran de forma conjunta. De Dalmases ha explicat que en converses amb els partits polítics s'ha aconseguit portar la qüestió al Congrés de Diputats i el Parlament Europeu.

Sobre possibles solucions, els farmacèutics són escèptics i no volen creure's res fins que hagin cobrat, perquè ja fa dos anys que negocien i la situació ha empitjorat. De Dalmases entén que la Generalitat passi dificultats financeres i que les disputes polítiques dificultin la qüestió, però ha recordat que els farmacèutics catalans tenen el contracte amb el CatSalut, i és aquest qui ha de resoldre la qüestió.

Una altra proposta que havia surat en l'ambient de l'assemblea general de la setmana passada era negar-se a vendre alguns medicaments. Això va en contra de "l'ADN dels farmacèutics", ha dit De Dalmases, que ha recordat que és il·legal. La proposta no ha estat ni votada perquè no va ser aprovada inicialment en l'assemblea de Barcelona de la setmana passada.

De Dalmases també ha explicat que en els propers dies hi haurà més contactes amb altres sectors concertats, com els hospitals o les escoles, que també pateixen impagaments de la Generalitat.