El Parlament ha designat Joan Ridao, Carles Jaume i Àlex Bas membres del Consell de Garanties Estatutàries amb el suport de tots els grups excepte el de PSC i C's, que s'hi han abstingut. Els socialistes han retirat finalment la seva candidata, Antònia Agulló, tot i queixar-se de la falta de consens a l'hora de fer la renovació. El PSC ha perdut la capacitat de proposar un membre en favor d'ERC després del resultat del 25-N. Amb aquesta votació s'han renovat dos membres del consell i s'ha cobert la vacant que va deixar el maig del 2012 Julio Añoveros. Els populars han suggerit el nom de Carles Jaume per ocupar aquesta plaça; CiU ha proposat que Àlex Bas repetís, mentre que ERC ha apostat per Ridao.

El diputat del PSC Jaume Collboni ha intervingut per anunciar que el seu grup retira finalment la candidatura d'Antònia Agulló, perquè el PSC "vol tenir una posició constructiva". Collboni ha subratllat que a Catalunya s'havia aconseguit que el Consell de Garanties Estatutàries no fos un "camp de batalla partidista" com ha succeït amb el TC, però ara es fan propostes de renovació, al seu parer, sense el consens necessari. També ha remarcat que amb la retirada de la seva candidata, el Consell tindrà només membres masculins. En conseqüència amb aquesta posició, el PSC s'ha abstingut en la votació.

També ho ha fet C's. El diputat Jordi Cañas ha ironitzat que sort que el Consell de Garanties no és com el TC i només és un òrgan consultiu, i s'ha preguntat què passaria si a Espanya es proposessin els noms de José María Aznar i de José Luis Rodríguez Zapatero per formar part del Constitucional. Al seu parer, el mateix és suggerir el nom de Joan Ridao, que va ser secretari general d'ERC. Cañas ha lamentat el "repartiment de cadires i de cromos" que s'ha produït en aquesta qüestió.

Des d'ICV-EUiA, Jaume Bosch ha celebrat que el PSC hagi retirat finalment la seva candidata i no obligui els grups a triar. Segons Bosch, el sistema per escollir els membres ha de ser proporcional a les majories parlamentàries, i ha justificat que el PSC hagi perdut la capacitat per escollir un integrant del consell. També ho ha defensat el diputat d'ERC Lluís Salvadó, que ha recordat que ara es renoven tres membres i continuen sis, i, per tant, no és correcte apel·lar al principi de continuïtat com fa el PSC només per "mantenir una quota excessivament desproporcionada". S'ha mostrat convençut que Ridao farà una bona feina i ha esgrimit el seu currículum.

En la mateixa línia s'ha expressat el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, que ha criticat que el PSC es queixi del sistema ara que perd la capacitat per proposar un membre i no ho hagués fet abans. El popular Enric Millo també ha reivindicat la proporcionalitat

Joan Ridao va ser secretari general d'ERC entre el 2008 i el 2011, i el va succeir en el càrrec l'actual secretària general, Marta Rovira, en el congrés que va escollir Oriol Junqueras president del partit. Tot i fer un pas enrere dins de l'estructura d'Esquerra, Ridao va voler tornar a optar a l'escó de diputat al Congrés en les eleccions del 2011, però va perdre les primàries amb Alfred Bosch, el candidat que va obtenir el suport de la nova direcció.

L'exsecretari general republicà va ser portaveu d'ERC a Madrid entre el 2008 i el 2011 i diputat al Parlament entre el 1995 i el 2008. Ridao va ser un dels ponents que va participar en l'elaboració de l'actual Estatut de Catalunya. Tot i que ja no està en la primera línia política, continua militant a ERC i forma part del consell assessor del partit. A més, és professor de Dret a la UB, ESADE, la UOC i la URV. És doctor en ciència política i de l'administració i llicenciat en Dret.

Àlex Bas és doctor en Dret per la UAB i Màster en Direcció Pública per Esade. També ha estudiat a la Universitat de Califòrnia. Ha estat director del gabinet d'estudis dels departaments de Governació, Justícia i Interior de la Generalitat, i posteriorment assessor jurídic en matèria parlamentària al Parlament.

Carles Jaume és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i diplomat en Dret Civil de Ccatalunya. Té el mestratge en Assessoria Jurídica d'Empreses per la Universitat Politècnica de Madrid i en Dret Públic i Organització Administrativa per la UPF. És funcionari de la Generalitat des del 1992, treballant als departaments d'Indústria i Energia; Indústria Comerç i Turisme; Medi Ambient, Benestar Social i Governació, amb adscripció funcional al Parlament, on ha estat assessor jurídic. Actualment és subdelegat del govern espanyol a Girona.