Els 3.100 titulars d'oficina de farmàcia a Catalunya estan cridats aquest dimarts a votar entre les cinc mesures de protesta que van sorgir a l'assemblea de la setmana passada arran del retard en els pagaments de la Generalitat. Les votacions es faran durant tot el dia a través dels quatre col·legis territorials i els resultats se sabran dimecres. A Barcelona, Girona i Tarragona, les votacions seran electròniques, mentre que a Lleida es fa una assemblea. Entre les mesures hi ha un tancament patronal un dia o un cop per setmana, una manifestació, recollir signatures per portar al Parlament, iniciar accions legals per exigir el pagament dels interessos de demora o denunciar l'incompliment del concert.

Els farmacèutics no van cobrar al febrer la factura que tocava, corresponent als medicaments dispensats al novembre. Aquesta factura ascendeix a aproximadament 100 MEUR, que sumats als endarreriments anteriors arriben als 302,7 MEUR de deute. Segons el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, l'impagament del febrer fa que els apotecaris passin a cobrar a 120 dies en comptes dels 35 previstos en el concert signat amb l'administració el 2010.

Dimarts de la setmana passada, els farmacèutics van celebrar a Barcelona una assemblea en la qual es va debatre sobre les mesures de protesta a prendre arran de l'impagament per part de la Generalitat. Es va decidir sotmetre a votació cinc propostes, d'acord amb la premissa de sotmetre a votació aquelles mesures que siguin factibles i dins del marc legal.

Els titulars d'oficina de farmàcia podran validar una o diverses de les cinc mesures. La primera és iniciar les accions legals necessàries per exigir al CatSalut el pagament dels interessos de demora com a conseqüència del retard en el pagament de les factures corresponents a la dispensació de les receptes a les oficines de farmàcia.

La segona mesura sotmesa a votació és la convocatòria d'una manifestació unitària a la plaça de Sant Jaume. La tercera opció és recollir signatures per demanar al Parlament que l'administració prioritzi el pagament dels medicaments ja dispensats perquè és "un bé necessari i essencials dels ciutadans".

Una quarta mesura és la de fer un tancament de les oficiones de farmàcia, ja sigui un sol dia, com ja van fer fa uns mesos, o bé fer-ho un dia a la setmana durant vàries setmanes. Finalment, la cinquena opció és denunciar el concert entre l'administració i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

Els farmacèutics reclamen "coneixement" al conseller perquè no volen perjudicar l'usuari

El president del Col·legi de Farmacèutics de Lleida, Josep Aiguabella, ha recordat aquest dimarts a l'inici de la reunió que els professionals del sector han celebrat abans de la votació, que estan patint uns retards "molt llargs i acumulats" pel que fa a pagaments en els dos últims anys. "Estem arribant a situacions límit", assegura i per aquest motiu, "esperem que el conseller tingui coneixement i pagui".

Aiguabella assegura que els farmacèutics no volen utilitzar l'usuari "per fer mal". "No volem fer tancaments per emprenyar la gent perquè no porten enlloc", ha dit, sinó que "volem que la gent entengui què està passant i que el conseller faci alguna cosa". Aiguabella també es pregunta qui hi ha al capdavant i a la cua de les prioritats del Govern, i assegura que, mentre que els farmacèutics estan més aviat "a la cua", "el conseller està al capdavant perquè cobra cada dia 30".