El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va assegurar ahir que Catalunya mantindrà els seus pressupostos prorrogats fins a final d'any si el Govern no s'avé a fixar un dèficit "raonable" per a les autonomies. "Necessitem aprovar un pressupost amb un objectiu de dèficit raonable. Si no, estarem fins a final d'any sense pressupost", va advertir Mas-Colell.

El conseller va advertir, en aquest sentit, que seria "molt destructiu" que Catalunya estigués el que queda d'any sense un nou pressupost. "Necessitem acordar amb el Govern un objectiu de dèficit que sigui raonable i necessitem aprovar com més aviat millor un pressupost després d'aquesta flexibilització", va manifestar.

En qualsevol cas, Mas-Colell es va mostrar convençut que Europa acabarà flexibilitzant l'objectiu de dèficit per a Espanya i que el Govern espanyol, al seu torn, suavitzarà el de les comunitats autònomes per a aquest 2013, que actualment està fixat en el 0,7%. Va incidir, sobre això, que el calendari de presentació dels pressupostos no està relacionat amb els possibles acords amb ERC, sinó a conèixer quin serà l'objectiu definitiu de dèficit per a les autonomies. "Per una setmana més o menys no presentarem uns pressupostos amb una xifra de dèficit que pot canviar la setmana següent", va indicar. El conseller va apuntar que Europa "s'està prenent el seu temps" per decidir si dóna més marge a Espanya per complir amb el dèficit i que encara pot prendre's "unes quantes setmanes més". Va subratllar, en qualsevol cas, que elaborar un pressupost en base a l'objectiu actual del 0,7% del PIB per a les comunitats "està fora de tota mesura". "I estic raonablement confiat que aquest no serà l'objectiu de dèficit acordat pel Govern espanyol", va afegir.

Els resultats

Catalunya va tancar 2012 amb un dèficit de l'1,96%, gairebé cinc dècimes per damunt de l'objectiu marcat per a aquell any, que era de l'1,5%. Malgrat això, Mas-Colell va assegurar que l'Executiu central no havia donat cap toc d'atenció al govern català, atès que la reducció aconseguida, de gairebé dos punts, suposava "un resultat molt bo" que el mateix Govern reconeix.

Per la seva banda, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, està convençut que Catalunya complirà l'objectiu de dèficit, segons va assegurar en una entrevista a Antena 3. "Els primers desafavorits seran ells", va dir De Guindos, en cas de no complir l'objectiu de dèficit, fent referència a l'ús que fa Catalunya del Fons de Liquiditat Autonòmica. "Aquí es posa de manifest que el tot és més important que les parts", va afegir el titular d'Economia, que va assegurar que parla sovint amb el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que ahir va reclamar al Govern la posada en marxa d'un nou pla de pagament a proveïdors i l'ampliació del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).