La Generalitat estudia querellar-se contra Juan Carlos Rodríguez Ibarra, per unes declaracions en les quals implícitament comparava el Parlament de Catalunya i Artur Mas amb el colpisme i l'estratègia de Hitler, mentre que la Junta d'Extremadura està disposada a defensar jurídicament l'expresident. Rodríguez Ibarra va dir dijous en una entrevista televisiva, en al·lusió al procés sobiranista català, que a Espanya "no estàvem acostumats a atacs al sistema des de dins del sistema", una estratègia que sí que la van conèixer, en canvi, els alemanys i els italians, perquè tant Adolf Hitler com Benito Mussolini "van atacar el sistema des de dins el sistema", va apuntar.

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va assegurar que la Generalitat estava estudiant si es querellava contra l'expresident extremeny per aquestes declaracions. Homs va assegurar que "la Generalitat està estudiant portar les declaracions de Rodríguez Ibarra als tribunals (...). Avui mateix sabrem si ens querellem o ens posem en mans de la fiscalia. Hi ha diferents formes". De la seva banda, la Junta d'Extremadura, que presideix José Antonio Monago, del PP, va anunciar que defensarà l'expresident de la comunitat, el socialista Juan Carlos Rodríguez Ibarra, si la Generalitat de Catalunya finalment es querella contra ell.

L'Executiu regional assevera, en un comunicat, que si la Generalitat de Catalunya utilitza els seus serveis jurídics per demandar Juan Carlos Rodríguez Ibarra, el Govern d'Extremadura farà ús dels seus per defensar-lo. Igualment, sosté que "evidentment" Ibarra no havia comparat en cap moment el president de la Generalitat, Artur Mas, amb Hitler i que per a ell constitueix "un insult a la intel·ligència qualsevol intent d'acusar Ibarra d'estar equiparant Mas i Hitler".

Més reaccions

El president de la Generalitat, Artur Mas, es va referir a les declaracions de l'expresident extre?meny Juan Carlos Rodríguez Ibarra (PSOE) com una mostra d'una "intolerància creixent" cap a Catalunya. "Hem de reclamar respecte per les idees i pels projectes, respecte mutu, i que ningú porti les coses al límit, perquè els grans problemes de la humanitat s'han resolt gràcies a gent que ha fet les coses amb valors democràtics", va afirmar Mas durant el seu discurs a l'acte institucional del Dia Internacional de la Dona Treballadora celebrat al Palau de la Generalitat. Mas va voler respondre amb certa ironia, en afirmar que pensava que ningú vindria a l'acte convocat: "Em van comparar amb Hitler i Mussolini i vaig pensar que avui no vindria ningú a veure'm, vista l'experiència d'aquests personatges". Seguidament, Mas va lamentar les "animalades" que es diuen últimament i que "donen la sensació d'una intolerància creixent" davant el procés sobiranista a Catalunya. Mas, a més, va subratllar que des de Catalunya s'actua amb "respecte escrupolós a la democràcia i a les bones maneres" i amb voluntat "permanent" de diàleg.

Per la seva banda, el ministre

de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va invitar Mas a anar als tribunals si sent que s'ha violat el seu honor, perquè "tenim -va dir- un Estat garantista i si la Generalitat o Mas consideren que s'han danyat els seus drets, pot anar als tribunals perquè el reparin". Des del PSC, el seu portaveu, Jaume Collboni, no va voler valorar a fons les declaracions fetes per Rodríguez Ibarra, encara que va deixar clar que estaven "fora de lloc". La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va demanar a l'expresident extremeny que es disculpés per les seves polèmiques declaracions, uns comentaris que eren, segons el seu parer, "clarament inapropiats i inadmissibles".

L'eurodiputat d'ICV-EUiA, Raül Romeva, va reclamar que hi hagués "una crida a l'ordre, una sanció pública i una petició de rectificació" a Juan Carlos Rodríguez Ibarra per part del PSOE i del Govern espanyol.