Els sis centres de distribució d'aliments (CDA) que Càrites té desplegats per les comarques gironines van atendre l'any passat més de 6.000 famílies que segons l'associació representen quasi 20.000 persones, i van distribuir ajuts alimentaris per valor d'1,12 MEUR. A partir d'ara, però, seran vuit CDA, ja que Càrites ha inaugurat aquest dissabte dos nous centres a Banyoles i Palafrugell (Baix Empordà). El CDA és un recurs per facilitar els aliments bàsics a les persones i famílies amb dificultats econòmiques i pretén cobrir adequadament les seves necessitats d'alimentació. El centre distribueix quinzenalment una cistella de productes bàsics a les persones derivades dels serveis socials.

El projecte, explica Càrites, fomenta la corresponsabilitat dels participants i promou la seva capacitació per afrontar de forma autònoma i responsable la situació sociofamiliar en què es troben.

El CDA proporciona aliments bàsics a persones soles i famílies derivades principalment dels serveis socials de cada municipi. El projecte garanteix una cistella bàsica a totes les persones ateses, i per complementar els aliments rebuts en espècie ha calgut una compra per valor de 268.985 euros, segons ha detallat Càrites. El nombre de productes varia en funció dels membres que formen la unitat familiar.

Dos centres més aquest any

Càrites ha avançat que durant aquest any està previst que s'obrin dos centres més a Torroella de Montgrí i Roses, al Baix i l'Alt Empordà, on la capacitat d'atenció del projecte superarà les 25.000 persones.

El CDA és un projecte fruit d'un conveni marc entre Generalitat de Catalunya, Diputació de Girona, Fundació Banc d'Aliments, Obra Social 'la Caixa' i Càritas Diocesana de Girona. Als diferents municipis on es desenvolupa el projecte, el CDA funciona com a projecte de partenariat amb els ens locals i altres entitats socials del territori.

Munté: "Un recurs pioner que cal extrapolar fora del territori"

La inauguració dels dos centres ha comptat amb la presència de la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, que ha destacat que el CDA és "un recurs pioner i de referència que cal extrapolar fora del territori".

Munté ha matisat que l'augment de les situacions de vulnerabilitat ha de fer pensar en "noves estratègies i recursos per ajudar a les persones més necessitades" i ha posat de relleu la importància del vessant promocional a la persona que es fa des del CDA.

La consellera ha afirmat que les col·laboracions entre administracions públiques, entitats privades i món empresarial són "més imprescindibles que mai" ja que "la suma d'esforços multiplica els resultats, i aquests resultats són tangibles i se'n beneficien les persones". Munté ha garantit el suport del Departament de Benestar Social i Família i de la Generalitat.

De la seva banda, el director de Càritas Diocesana de Girona, Ramon Barnera, ha explicat que amb l'obertura d'aquests nous centres s'abraça "pràcticament tot el nostre territori" i ha lloat "el paper fonamental del voluntariat", així com la importància de la implicació econòmica tant de les administracions públiques com de les entitats privades. En aquest cas, el projecte s'ha reforçat per l'aportació econòmica procedent de la 'Marató per la pobresa' de TV3.

Finalment, l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha remarcat que amb el servei "s'ha dignificat la persona que pateix aquesta necessitat i també s'ha dignificat la pròpia entrega d'aliments". "S'ha passat del servei d'entrega d'aliments a Supermercat Social", ha dit.