El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, es va referir ahir a la dimissió del fiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez-Sol, i va assegurar que havia estat adoptada "lliurement i voluntàriament" de la seva banda. En declaracions als periodistes a Huelva, abans de pronunciar la conferència inaugural del XIV Congrés de Justícia Penal, Torres-Dulce va declinar valorar l'esmentada decisió, si bé va tenir paraules d'elogi per a Rodríguez-Sol. Va assegurar que era "un magnífic fiscal amb una trajectòria personal i professional extraordinària", a l'hora que va indicar que li havia agraït el fet que valorés les circumstàncies en què podia produir-se una renúncia que, com va tornar a confirmar, havia estat acceptada. La dimissió del fiscal en cap de Catalunya es va produir després que fos expedientat per opinar en una entrevista sobre la consulta sobiranista catalana. Per aquests fets el fiscal general de l'Estat li va obrir un expedient de remoció que va quedar arxivat per falta d'objecte després del seu cessament. La renúncia al càrrec no es portarà a efecte de forma immediata, ja que les necessitats de govern de la Fiscalia aconsellen que l'actual fiscal continuï en el càrrec en els pròxims dies.

El recent dimitit fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, seguirà "adscrit" a la Fiscalia Superior un cop abandoni definitivament el seu càrrec. Així ho confirmava un comunicat rebut ahir per la Fiscalia Superior, que també explicava que la dimissió es farà efectiva "quan hagi passat el temps necessari per garantir les circumstàncies de govern de la Fiscalia Superior de Catalunya". Rodríguez Sol va presentar la seva renúncia dimecres al fiscal general de l'estat, Eduardo Torres-Dulce.

Per la seva banda, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va defensar la independència de la Fiscalia General de l'Estat en el recent procés de destitució del fiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, després d'opinar sobre el debat sobiranista català. "La Fiscalia, que és un organisme independent del Govern, està subjecta a una estructura de dependència jeràrquica i a una obligació constitucionalment prevista que és la defensa de la legalitat", va dir la vicepresidenta en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Segons Sáenz de Santamaría, competeix al fiscal general organitzar la seva pròpia Fiscalia atenent al compliment dels seus fins i d'acord amb els principis de dependència jeràrquica i de confiança en el compliment de les seves funcions per part dels seus òrgans.