L'eurodiputat d'ICV-EUiA, Raül Romeva, reclama al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i al secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que "sancionin públicament" l'expresident de la Junta d'Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, per equiparar el president de la Generalitat, Artur Mas, amb Hitler, Mussolini i Tejero. Romeva alerta que Ibarra "no és cap tertulià" sinó que forma part del Consell d'Estat i que per tant són declaracions "molt greus" que superen límits que es podrien considerar acceptables de discrepància política. El Govern també va demanar ahir dijous a Rajoy i Rubalcaba "un desmentiment rotund" a aquestes paraules.

Per Romeva, el gran risc d'aquestes situacions és la "impunitat" ja que s'ha acceptat tant que són "bajanades" que, a vegades, "no volem ni respondre per no posar-nos al seu nivell". Però llavors, alerta, es produeix l'efecte contrari ja que s'està permetent un espai d'impunitat on tot val, denuncia.

Hi ha països on banalitzar l'holocaust i utilitzar el nazisme de manera gratuïta és "delicte", ha explicat Romeva aquest divendres durant un acte a Lleida. "És una falta de respecte a tots aquells que han patit la xacra del nazisme". "No tot val", assegura, i recorda que en aquest cas, no s'està parlant de diferències ideològiques, sinó d'acusacions i banalitzacions "molt greus" que poden tenir també conseqüències "molt greus".

En aquest context, opina Romeva, només hi ha una manera que es pugui tenir certa confiança en les institucions de l'Estat i en els dos grans partits (PP i PSOE). En aquest sentit, demana als màxims dirigents del PSOE i també el PP que "sancionin públicament" Ibarra perquè "no estem parlant d'un tertulià sinó d'una persona que forma part del Consell d'Estat, que ocupa un càrrec de responsabilitat". "No podem permetre que això passi sense reaccionar", opina, perquè la situació "està superant els límits que podríem considerar acceptables en termes de discrepància política i ideològica", per tant "o ho parem, o algú acabarà prenent mal", ha alertat.