El Govern català treballa en l'elaboració d'uns pressupostos de la Generalitat per al 2013 amb diversos escenaris de dèficit, entre ells el de l'1,5 % del PIB, davant del 0,7 % de dèficit fixat de moment pel Govern com a límit per a les comunitats. Durant una intervenció al fòrum Tribuna Catalunya, el conseller d'Empresa, Felip Puig, va comentar que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, confecciona els comptes d'aquest any pensant en un objectiu de l'1,5% de dèficit, davant del 0,7% marcat, que suposaria un "pressupost impossible de quadrar", va dir.

Fonts del departament d'Economia de la Generalitat van assegurar que el Govern treballa amb "diversos escenaris" de dèficit, entre ells el de l'1,5 % i el del 0,7 % del PIB, a l'espera de saber si la UE flexibilitza l'objectiu de dèficit a Espanya per a aquest any i el Govern espanyol comparteix aquest hipotètic marge extra amb les comunitats. El propi conseller d'Economia i altres membres del Govern han comentat recentment que no es veien capaços d'elaborar uns comptes amb un 0,7 % del PIB, a causa de les "retallades brutals" en la despesa que suposarien. Mas-Colell va arribar a assegurar fins i tot que uns comptes amb aquest desfasament entre ingressos i despeses serien "monstruosos" pensant en el manteniment de l'estat del benestar, i per això el Govern no es resigna a complir l'objectiu de dèficit marcat de moment a les comunitats.

Per aquest motiu, el Govern, que es proposa presentar els pressupostos al Parlament a final d'abril, treballa amb diversos escenaris de dèficit.

El termini

El Tribunal Constitucional estudiarà previsiblement el mes d'abril la impugnació del Govern a la declaració sobiranista que va aprovar el Parlament el gener passat i que definia Catalunya com "un subjecte polític i jurídic sobirà". Fonts del Constitucional van explicar que, ja que la impugnació havia estat rebuda ahir en el tribunal, ja no estava previst en principi que formés part de l'ordre del dia del ple que comença dimarts de la setmana que ve.

Atès que el TC celebra plens cada quinze dies, i com que la següent reunió coincidiria amb la setmana de Setmana Santa, tot apunta que com a molt d'hora la impugnació es debatria la primera setmana del mes d'abril. La fórmula utilitzada per l'Executiu és la d'una impugnació perquè la declaració del Parlament té rang de llei, segons van explicar fonts jurídiques de l'alt tribunal. En cas de ser admesa a tràmit la impugnació de l'Executiu, la resolució catalana seria suspesa provisionalment, segons les mateixes fonts.

En la seva reunió del passat 1 de març, el Consell de Ministres va acordar impugnar davant el Tribunal Constitucional l'esmentada declaració, que defineix Catalunya com "un subjecte polític i jurídic sobirà", després de rebre un dictamen en aquest sentit del Consell d'Estat, un òrgan consultiu no vinculant. En el seu informe, el Consell d'Estat aprecia motius de "possible inconstitucionalitat" en la declaració de sobirania i del dret a decidir aprovats pel Parlament de Catalunya.