El jutjat de primera instància número 21 de Barcelona ha acceptat les mesures cautelars sol·licitades per la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, i ha prohibit la difusió de la gravació del dinar que va mantenir amb l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, María Victoria Álvarez, realitzada per Método 3. Segons va informar ahir el gabinet de premsa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el jutge ha dictat un acte en el qual accepta les mesures sol·licitades per Sánchez-Cama?cho en la seva demanda civil pel dret a l'honor i contra l'empresa Método 3, l'agència de detectius que va realitzar la gravació de la conversa i epicentre d'una presumpta trama d'espionatge polític.

En un comunicat, el PPC va explicar que el jutge, en el seu acte, requereix l'agència de detectius Método 3 que posés a la seva disposició la gravació original de l'esmentada conversa, així com totes les còpies que existeixin.

També insta l'agència a identificar els receptors de les còpies de la gravació del dinar, el contingut de la qual va aparèixer publicat en diversos mitjans de comunicació.

El jutge prohibeix també a Método 3 divulgar dades, fets i manifestacions continguts en les gravacions "il·lícites i il·legítimes" captades a la reunió del passat 7 de juliol al restaurant La Camarga de Barcelona i impedeix la seva divulgació o reproducció total i parcial "per evitar ulteriors intromissions il·legítimes". En el comunicat, el PPC va manifestar la seva satisfacció per la decisió del jutge d'acceptar les mesures cautelars sol·licitades per Sánchez-Cama?cho i celebra que es consideri per primera vegada que la gravació va ser il·lícita i il·legítima.

D'altra banda, el titular del jutjat d'instrucció número 14 de Barcelona va arxivar les dues denúncies presentades per la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, i per l'exlíder d'ERC i exvicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, en considerar que "falten indicis". En el seu acte d'arxiu, el magistrat especifica que, si durant la investigació apareguessin noves informacions, aquests arxius es podrien reobrir, segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Joana Ortega i Josep-Lluís Carod-Rovira van denunciar el mes de febrer passat davant els Mossos d'Esquadra a l'agència de detectius Método 3 després de conèixer per la premsa que els seus noms apareixien com a presumptes víctimes d'informes realitzats per detectius i que la suposada trama d'espionatge també els hauria espiat.

Els arguments

La denúncia pretenia, a més d'aclarir els fets i depurar possibles responsabilitats, que els Mossos d'Esquadra investiguessin els responsables de l'espionatge al qual suposadament va ser sotmesa la vicepresidenta, ja que aquesta suposada trama d'espionatge de polítics a Catalunya està sent investigada per la Policia Nacional, que fins i tot va detenir quatre persones que després van quedar en llibertat amb càrrecs. Josep-Lluís Carod-Rovira va presentar la seva denúncia el passat dia 22 de febrer davant els Mossos per saber si, com a conseqüència de la presumpta xarxa d'espionatge polític que està sent analitzada, ha pogut ser investigat.

Els noms d'Ortega i Carod-Rovira es van estudiar en diferents informacions sobre els polítics catalans que han pogut ser espiats per l'agència de detectius Método 3, cosa que, segons van manifestar fonts pròximes a l'exvicepresident català, li va provocar "inquietud i indignació". Encara que actualment Carod-Rovira ja no milita a cap partit i segueix allunyat de l'activitat política, en la seva faceta d'articulista va confirmar la presentació de la denúncia mitjançant un breu comentari que va difondre a Nació Digital, un mitjà digital en què col·labora habitualment. "He presentat denúncia als Mossos d'Esquadra per si, d'acord amb les informacions aparegudes, es podrien haver vulnerat els meus drets fonamentals garantits per la legalitat vigent", va apuntar Carod-Rovira. La denúncia, va explicar, "ha estat presentada davant els Mossos d'Esquadra perquè aquesta és la policia del país i, perquè en conseqüència, pugui intervenir en aquest assumpte i no quedar al marge com ha passat fins ara".

El fet que aquesta investigació sigui portada per la Policia Nacional sense participació de la policia autonòmica ha originat el malestar del govern català ja que els Mossos han quedat exclosos per ara de les indagacions. De fet, la investigació la duu a terme la Policia Nacional arran d'una denúncia presentada davant aquest cos per la líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que suposadament també va ser víctima d'espionatge durant un dinar que va mantenir en un restaurant amb l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler -que de la mateixa manera que Ortega milita a Unió Democràtica de Catalunya (UDC)-, es va dirigir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i al fiscal en cap de Catalunya per oferir-los la possibilitat que els Mossos assumeixin la investigació sobre la suposada trama d'espionatge polític a Catalunya. Espadaler va considerar una clara "deslleialtat" i una "invasió de competències" el fet que des de l'Estat s'hagi mantingut els Mossos al marge d'unes investigacions.