L'Institut d'Estudis Autonòmics de la Generalitat ha elaborat un informe que preveu cinc vies per convocar "amb tota legitimitat jurídica" una consulta sobiranista a Catalunya, d'entre les quals recomana un referèndum autoritzat per l'Estat perquè "suscitaria menys problemes de constitucionalitat". En un document de 43 pàgines, l'IEA conclou que hi ha prou mecanismes legals per fer una consulta "sempre que l'Estat tingui voluntat política de canalitzar aquesta reivindicació".

L'opció preferida pels experts signants del document és el referèndum regulat i autoritzat per l'Estat en virtut del que disposa l'article 92.1 de la Constitució, però si el Govern es negués a autoritzar-lo, la Generalitat tindria llavors legitimitat per optar per vies "alternatives", com una "declaració unilateral d'independència", segons el document. El text, que està pendent d'una revisió final per l'IEA, cita abans d'arribar a aquest extrem quatre mecanismes més possibles per exercir el dret a decidir: l'actual llei catalana 4/2010 de consultes populars per via referèndum, la nova normativa de consultes no referendatàries que actualment es tramita al Parlament, els referèndums consultius previstos en la Constitució i la reforma de la Carta Magna.

Per als experts de l'IEA, la millor estratègia és apostar per la via que deixi "sense arguments jurídics" l'Estat, per comprovar si realment existeix la "voluntat política" de permetre la consulta. En aquest sentit, l'opció que privilegia l'Institut és la que previsiblement calcula que generaria "menys problemes" d'inconstitucionalitat: emparar-se a l'article 92.1 de la Constitució que, segons l'opinió dels experts, permet un referèndum convocat i regulat per l'Estat.