El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dijous que si no es relaxa l'objectiu de dèficit del 0,7% per aquest any, s'haurà d'accelerar el procés per convocar una consulta. "Si el govern espanyol ens condemna a la misèria, haurem de prendre decisions que accelerin el fet de posar el futur del nostre país en mans dels ciutadans del nostre país", ha assenyalat durant una entrevista a TV3. Pel que fa al text sobre el dret a decidir que ha presentat el PSC al Parlament i que podrien votar tots els grups excepte PPC i Ciutadans, Junqueras ha afirmat que provocarà "una imatge molt bonica" però ha afegit que "no servirà de res perquè dialogar amb el govern espanyol no ha servit mai de res".

Oriol Junqueras ha apostat per accelerar el procés que faciliti el dret a decidir si no es poden modificar l'objectiu de dèficit que planteja ara com ara el govern espanyol al Govern de la Generalitat. "Necessitem eines, que els 32.000 MEUR que paguem d'IRPF, IVA i Societats els puguem administrar nosaltres", ha assegurat.

Seguint aquest fil, Junqueras ha advertit que no es veu capaç de "signar impunement" uns pressupostos que obliguen a "retallar més del doble de l'any passat", en referència als 4000 MEUR que s'haurien de reduir amb les previsions actuals. "No pot ser que el ministeri d'Hisenda ens obligui a fer més retallades i nosaltres signem la nostra condemna", ha sentenciat.

Imatge bonica però inútil

El president d'ERC també s'ha referit al text que ha presentat el PSC al Parlament i que s'abordarà la setmana que ve, calcat de les propostes de resolució del debat de política general que va presentar CiU al Congrés. En cas que aquest text rebi el suport de la federació, ERC, ICV-EUiA i la CUP, a més del propi PSC, Junqueras ha indicat que serà una "imatge molt bonica" però, alhora, inútil.

"Si es produeix aquesta circumstància, serà una imatge molt bonica i al mateix temps, tots sabem que si ens diem que hem d'anar a dialogar amb el govern espanyol, no servirà de res", ha afirmat Oriol Junqueras. Seguint aquest fil, el líder republicà ha dit que "dialogar amb el govern espanyol no ha servit mai de res" i s'ha preguntat: "De què ens ha servit? Amb l'Estatut? Amb el finançament? Amb el sostre de dèficit?".