El president de la Generalitat ha reconegut aquest divendres, abans de conèixer la decisió del Consell de Ministres, que tot apunta a què el govern espanyol vol presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la declaració de sobirania que va aprovar el Parlament el passat 23 de gener. Artur Mas ha recordat que, en altres moments, la cambra catalana ja s'havia posicionat en favor del dret d'autodeterminació de Catalunya i llavors no es va presentar cap recurs. Això l'ha portat a afirmar que "com més avança la democràcia espanyola, menys base autènticament democràtica té". Mas ha afirmat que portar la declaració davant el TC està "fora de lloc" i que demostra "que no hi ha voluntat de diàleg real".

Presentar un recurs d'inconstitucionalitat a la declaració de sobirania significa "tallar la via del diàleg" entre el Govern i l'executiu de l'Estat, segons Artur Mas. El president de la Generalitat ha dit que portar la declaració del Parlament davant el TC demostra "que no hui ha voluntat de diàleg real". "Se'ns diu per part del govern i de les institucions espanyoles que volen parlar, seure a la taula, consensuar i dialogar, però, per la via dels fets, això no és cert", ha declarat Mas. "Si per una declaració ja volen presentar un recurs davant el TC vol dir que el que estan fent és tallar la via del diàleg", ha afegit.

Mas ha deixat clar, tot i això, que aquesta és la via que desitja l'executiu català i que, malgrat el que decideixi el Consell de Ministres aquest divendres, continuaran apostant per ella.

El president ha reconegut que la declaració no és ni una llei ni una decisió ferma de la cambra catalana. A més, ha recordat que el Parlament ja ha votat a favor del dret d'autodeterminació de Catalunya en altres moments. Aquest és, ha dit, un dret "inalienable a qualsevol poble i nació" i que, per tant, "no se'ns pot treure". El fet que ara l'actitud de l'Estat sigui diferent ha portat Mas a concloure que, tot i portar més anys de democràcia, hi ha "un retrocés des del punt de vista de les actituds democràtiques". "Com més avança la democràcia espanyola, menys base autènticament democràtica té", ha assenyalat, per afegir després que recórrer la declaració està "fora de lloc".