El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha explicat que el Govern treballa per obtenir un crèdit pont que permeti pagar el més aviat possible part del darrer retard en els pagaments als farmacèutics, corresponent a la factura de febrer pels medicaments dispensats al novembre. Després d'una reunió amb representants del sector farmacèutic, Ruiz ha explicat als mitjans que els hi ha transmès que comprèn la situació "enormement complicada" que estan vivint però els hi ha recordat que el Govern "no té la clau de la caixa" i els pagaments depenen de l'arribada del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), que ha assegurat que no està arribant amb el flux esperat.

Salut no ha pagat als farmacèutics la factura del febrer, d'uns 100 MEUR, que s'acumula a dos endarreriments anterior i acumula ja un deute de 300 MEUR amb el sector. El conseller s'ha reunit aquest dijous al matí amb diversos apotecaris per transmetre'ls que el Govern està "al seu costat" i que comprenen la situació "dura i preocupant" que estan passant. Sobre el pagament però, no els hi ha pogut concretar quan podran rebre els diners.

El conseller els ha dit que tant el Departament com el Govern en el seu conjunt està intentant buscar un crèdit pont per poder pagar el més aviat possible "una part" del deute del febrer. A més, ha dit que estan analitzant col·lectivament com afrontar els mesos de retards que hi ha pendents més enllà d'aquest últim.

Ruiz ha recordat que els farmacèutics no són l'únic sector que viu aquesta situació, que també afecta als centres sanitaris concertats però ha explicat que les farmàcies presenten un problema administratiu afegit ja que són autònoms i no empreses i el Govern té autorització per pagar la part del concert destinada a nòmines, cosa que no passa amb els apotecaris. "La situació no està a les nostres mans no només perquè no tenim la clau de la caixa sinó perquè a més el criteri de prioritzar el pagament tampoc el podem determinar nosaltres", ha declarat.

El conseller ha lamentat "l'efecte dominó" amb els bancs perquè els farmacèutics no obtenen crèdit dels bancs perquè la Generalitat no serveix d'aval i la pròpia administració tampoc té facilitats per demanar aquests crèdits. Per això, ha dit que "el millor crèdit oficial és el que dóna l'Institut de Crèdit Oficial a través del FLA".

En aquest sentit, ha criticat però que el govern espanyol estableix els diners del FLA amb l'objectiu de crèdit fixat en el 0,7% i ha reiterat la denúncia del Govern de que aquest límit hauria de ser de l'1,5%.

Davant d'aquesta situació, el conseller ha lamentat no poder concretar en quins terminis abonarà el Departament els diners corresponents a les factures per la dispensació de fàrmacs. El conveni estableix que el termini ha de ser de 30 dies, actualment però es pagava a 90 dies i si no s'abona el darrer impagament abans que finalitzi el mes s'arribarà als 120. Ruiz ha assegurat que lluitarà "per recuperar els 90 dies" però ha afegit que no està a les seves mans i que l'únic que pot fer és "insistir en que l'objectiu de dèficit ha de ser l'1,5% i no el 0,7%".

D'altra banda, el conseller ha assegurat que comprendrà les mesures que prenguin els farmacèutics davant d'aquesta situació, sempre dins de la legalitat, però ha tornat a reiterar la seva petició d'ajuda per reclamar davant de l'Estat.

Defensa que no s'ha canviat el criteri per les llistes d'espera

Per últim, el conseller ha reiterat que "no s'ha canviat cap criteri" per mesurar el temps d'espera per operar-se. Ruiz ha explicat que hi ha dos criteris: el que ha trigat una persona en ser operada i el que porta esperant un pacient pendent d'intervenció. Davant d'això, ha defensat que en un primer moment van publicar la segona variable i més tard i "per primera vegada" la primera, de tal manera que s'han publicat les dues com ha assegurat que es farà ara. "Fem públics els dos criteris, no hem canviat cap criteri", ha declarat. El primer varem que va ser publicat dóna una mitjana de quatre mesos d'espera, mentre que el segon supera els sis mesos.

El conseller ha dit que l'augment del temps que una persona triga en ser operat s'explica perquè s'han prioritzat les operacions a pacients que portaven més d'un any esperant. "Hem prioritzat la gent que esperava més d'un any i això ha fet que augmenti el temps", ha dit. Ha assegurat que el principal objectiu de millora és que la gent que està esperant una intervenció hagi de fer-ho el mínim temps possible.

El conseller ha dit que més enllà de si hi hagut o no un error a l'hora de comunicar aquesta qüestió cal valorar que el resultat és que "hi ha menys gent per operar-se, hi ha menys gent esperant més d'un any i que el temps d'espera de la que encara no s'ha operat no ha augmentat de forma alarmant".