El president de la Generalitat, Artur Mas, va afirmar ahir que l'Estat espanyol actua amb "exageració màxima" i "porta les coses al límit d'una manera poc presentable" en relació amb el procés que viu Catalunya, en comentar ahir la renúncia del fiscal superior de la comunitat. Martín Rodríguez Sol, va presentar dimarts la seva renúncia davant el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, que la va acceptar, després de ser expedientat per opinar en una entrevista sobre la consulta sobiranista catalana. No obstant, Mas va assegurar que el Govern continuarà insistint a obrir ponts de diàleg amb Madrid malgrat aquest conflicte. "Serem tossuts", va dir Mas, que també va assegurar que "a aquesta persona se li treu la confiança i se'l destitueix, encara que ell s'hagi avançat amb la renúncia, només per una raó: perquè va fer unes declaracions matisades i equilibrades". Segons el seu parer, l'exfiscal en cap va opinar "sobre una cosa que és de sentit comú i de pur sentit democràtic, que és que qualsevol poble del món té dret a expressar-se dins dels paràmetres legals". Segons el president de la Generalitat, això demostra "fins a quin punt l'exageració de l'Estat espanyol és màxima en relació amb el procés que viu Catalunya i porta les coses al límit d'una manera poc presentable".

Segons la seva opinió, "no es pot dir que es trenca la separació de poders", però sí que "es trenca la confiança sobre un estat que tingui una solidesa democràtica com la que tocaria després de 35 anys de democràcia". "No fa 35 dies des de la mort de Franco, fa 35 anys i llargs, concretament 38. I després de 38 anys de democràcia el que esperes són actituds de més solidesa i més fonament democràtic", va emfatitzar. El president de la Generalitat va assegurar que el seu govern continua obert al diàleg a Madrid: "és el que ens toca com a país. Som una societat dialogant", va afirmar, però va afegir que "és evident que per dialogar hi ha d'haver una actitud equilibrada per les dues parts".

Més reaccions

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va recordar al fiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, que les limitacions a jutges i fiscals a participar en el debat polític garanteixen la seva funció i independència. D'aquesta manera es va referir, en una entrevista a Radio Nacional, a l'expedient que el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va obrir a Rodríguez Sol per opinar en una entrevista sobre la consulta sobiranista catalana. Gallardón no va voler entrar en el fons de les manifestacions del fiscal de Catalunya, però va deixar clar que jutges i fiscals "tenen limitacions en la seva llibertat d'expressió que no tenen la resta" i que s'estableixen "en garantia de la seva pròpia funció". D'aquesta manera, va recordar que si un jutge o fiscal participa en un debat de caràcter polític i després ha d'intervenir en una causa judicial sobre aquest assumpte, queda "contaminat" i pot ser acusat d'haver perdut la seva independència.

Per la seva banda, el conseller de Justícia, Germà Gordó, va elogiar la lleialtat institucional de Rodríguez Sol i va lamentar que el relleu arribés per unes declaracions "absolutament respectuoses amb el principi democràtic i de legalitat". El conseller es va mostrar "preocupat i commocionat" per la substitució del fiscal superior de Catalunya.

Per la seva banda, el secretari general dels socialistes catalans, Pere Navarro, va titllar les paraules del fiscal superior de Catalunya sobre la consulta que van desfermar la polèmica que ha acabat amb la seva dimissió de "correctes", però va afegir que "no eren pròpies d'un fiscal".