Els Mossos d'Esquadra van atendre 12.193 víctimes per violència masclista l'any passat, d'aquestes 454 eren menors d'edat, xifra que suposa que el 3% de les dones que denuncien abusos per part de la seva parella o exparella tenen menys de 18 anys. Si s'augmenta la franja d'edat al conjunt de dones joves, fins als 35 anys, el percentatge de víctimes puja fins al 55% del total. Són les últimes dades del Departament d'Interior que, aquest dijous, s'han presentat en el marc d'una jornada per prevenir el fenòmen entre els adolescents organitzada per la Regió Metropolitana Sud de la policia catalana i on també s'ha alertat sobre la sofisticació que està prenent la problemàtica a través de les xarxes socials

Durant el 2012, la policia catalana va rebre unes 13.000 denúncies per violència masclista. Una xifra però que cal tenir en compte que és força més menor dels casos reals. Segons les enquestes, només el 30% de les dones que són víctimes del maltractaments de les seves parelles o exparelles ho denuncien a la policia, i en la majoria dels casos, la denúncia arriba després de deu anys de maltractaments.

Un fet alarmant és que d'aquestes 13.000 denúncies presentades per violència masclista i d'aquestes 12.193 víctimes ateses en les comissaries de la policia catalana, el 3% tenen menys de 18 anys. Fet que demostra que aquest greu problema social continua present a la societat i no remet.

"Tot allò que feia pensar que la violència masclista era fruit de generacions anteriors ja no val, perquè ara també ho trobem entre la població jove", explica la coordinadora de la Unitat de Suport a l'Atenció de Víctimes del Departament d'Interior, Alba Alfageme. Les xifres actuals, continua, demostren que la violència masclista no només no remet, sinó que amb el pas del temps, es va modificant i sobretot "es va sofisticant" amb l'ús de les noves tecnologies.

La intrusió de Facebook, Twitter i Whatsup

En aquest sentit, Alfageme explica que l'ús de les noves tecnologies i sobretot les xarxes socials entre els joves com el Facebook, el Twitter o els missatges de text en línia a través del whatsup han suposat una sofisticació del fenomen que fa més difícil poder detectar-lo.

"La violència física,tot i que encara existeix,es queda més en segon terme i pren rellevància la violència psicològica a través del control i el domini a través de les noves tecnologies", explica la coordinadora de la Unitat de Suport a l'Atenció de Víctimes. Qui remarca també el fet que, en aquests casos, fins i tot s'augmenta el control de l'agressor sobre la víctima, ja que aquest es pot allargar durant les 24 hores del dia. "És com si deixessin d'existir les portes", afegeix.

En qualsevol cas, la violència masclista entre els joves continua estant basat sobre els mateixos elements que es donen entre les generacions més grans com són el domini, el control i la relació abusiva entre l'home, l'agressor; i la dona, la víctima.

El 35% dels agressors tenen entre 18 i 34 anys

Pel que fa a les dades sobre el perfil dels agressors, els Mossos van detenir el 2012 6.196 homes agressors per violència masclista, d'aquests el 35% tenien entre 18 i 34 anys. I del total, el 9% van ser reincidents. Pel que fa a agressors menors d'edat, només 20 dels detinguts tenien menys de 18 anys, és a dir un 0,3% del total. La xifra però està desvirtuada ja que en molts dels casos, el cas arriba als jutajts tipificat com a delicte per lesions encomptes de per violència masclista, en tractar-se d'un menor que està sota l'empara dels seus pares.