El Govern preveu aprovar durant aquest 2013 el projecte de llei per a la igualtat entre homes i dones. En una compareixença al Parlament, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha anunciat que l'avantprojecte d'aquesta norma es`ta "molt avançat" i ha reiterat que la voluntat del Govern és que pugui iniciar el tràmit parlamentari durant aquest any. Ha explicat que aquesta normativa donarà resposta al repte de "garantir l'aplicació pràctica i efectiva del dret a la igualtat reconegut formalment en els textos legals". La consellera ha apostat per aconseguir "el consens més ampli possible" ja que ha destacat que malgrat els avenços en aquest àmbit, encara queda molt camí per recórrer.

L'avantprojecte en que treballa el Departament respon a la finalitat d'executar una política que garanteixi i desenvolupi els drets de les dones, d'assolir una societat on les dones i els homes siguin lliures tant en l'àmbit públic com el privat i garantir que es facin visibles, es valorin i es potenciïn les tasques, aspiracions, experiències i necessitats de les dones i homes.

Durant la seva intervenció, la consellera ha lamentat que tot i els avenços aconseguits encara es dóna la discriminació per raó de gènere i que encara cal "una incorporació real de la perspectiva de gènere a l'acció de govern". Munté també ha fet referència al fet que la crisi econòmica està tenint una "especial incidència" entre les dones, com demostra per exemple el fet que la taxa de risc de pobresa és del 20,3% entre les dones i del 19,1% en la població general.

La consellera ha reconegut que s'han fet passes molt importants, com la incorporació de l'esfera pública, però a la vegada ha lamentat que encara continuen existint obstacles i "no s'ha aconseguit transformar de veritat la societat". En aquest sentit, ha explicat que la conselleria està treballant en un pla de suport a l'emprenedoria i el lideratge femení, per exemple treballant per la incorporació de les dones en estudis amb poca representació femenina com els tècnics o científics.

En l'àmbit laboral, on ha recordat que la diferència salarial entre homes i dones és del 16%, ha apostat per aconseguir construir un mercat laboral "sense segregació" i on es potenciï la presència de les dones en llocs de responsabilitat.

Per la seva part, la presidenta de l'ICD, Montserrat Gatell, també ha fet una crida al consens perquè la igualtat entre homes i dones "no pot ser un element de discòrdia política sinó d'entesa". Gatell ha fet també un repàs a les actuacions de l'institut contra la violència de gènere, àmbit on ha lamentat que cal continuar treballant.

D'altra banda, ha avançat que l'ICD ha sol·licitat al Govern que el projecte de pressupostos per al 2013 incorpori una partida per poder fer front a les indemnitzacions per a les víctimes de violència de gènere i els seus fills, un dels aspectes que falta per desplegar de la llei per a l'eradicació de la violència de gènere. Gatell ha explicat que el decret que ha de permetre aquestes indemnitzacions està "al final del procés administratiu" i per això s'ha sol·licitat que es reflecteixi al pressupost.

Esborrany de llei contra la discriminació i l'homofòbia aquest any

D'altra banda, i en resposta a preguntes de l'oposició, la consellera ha anunciat que "al llarg del 2013" s'enllestirà el projecte d'una llei contra la discriminació. Ha explicat que la conselleria treballa en un text que doni resposta "a qualsevol tipus de discriminació" tot i que reconeix que haurà de tenir "un pes específic l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia".

En tot cas, Munté s'ha mostrat disposada a estudiar la proposta quer li van fer arribar les entitats LGTB i a estudiar la forma que ha de tenir el text normatiu.

ERC recorda que va ser l'impulsora de la llei

La diputada d'ERC Rosa Amorós ha recordat que qui va impulsar en primer lloc aquesta normativa va ser l'exconsellera Carme Capdevila, d'ERC durant el tripartit. Ha mostrat la seva "sorpresa" inicial però la seva "satisfacció" posterior perquè això demostra que el text té vigència. Ha apel·lat per treballar també pel màxim consens possible per aconseguir una norma "el més equitativa i justa possible".

Des del PSC, Montserrat Capdevila ha criticat que les retallades estan suposant una "pèrdua de drets", especialment entre les dones i ha assegurat que això va en contra de la igualtat. Capdevila ha aprofitat també per criticar el manifest impulsat per l'ICD amb motiu del Dia Internacional de la Dona el proper divendres "perquè no reflecteix aquesta pèrdua de drets i només parla d'un dret, el de decidir". "Sense drets no hi ha llibertat ni igualtat, si volem la llibertat com a poble primer hem de tenir la llibertat dels seus ciutadans", ha declarat.

La diputada del PP Dolors López ha recordat que els problemes d'igualtat no només afecten els homes i dones sinó que hi ha altres col·lectius que també pateixen desigualtats. En tots els casos, ha considerat que el problema no són els drets, que estan reconeguts, sinó les oportunitats. Sobre les dones, ha dit que cal "anar a l'origen" i treballar l'educació perquè cal "un canvi de mentalitat social i buscar solucions" per abandonar la idea de que la dona és la única responsable de la llar i la família.

La diputada d'ICV-EUiA Marta Rivas ha criticat també que les retallades van en contra de la igualtat entre dones i homes. Rivas s'ha preguntat perquè "mentre la mà esquerra del Govern diu que la igualtat ha d'impregnar les polítiques del Govern, la mà dreta elimina els serveis bàsics per conciliar la vida familiar i laboral". Tant des de C's com des de la CUP també han coincidit amb els efectes negatius que la crisi està tenint sobres les dones. Quim Arrufat (CUP) ha lamentat que la crisi i les retallades "aguditzen" la "divisió història de la dona cap a l'àmbit privat i l'home cap a l'àmbit públic".

La consellera ha reconegut els efectes de la situació econòmica però ha apuntat a la responsabilitat de l'Estat a qui ha acusat de fer retallades en àmbits que afecten directament a les dones. "L'Estat no té culpa de tot però si prioritza unes polítiques per sobre d'altres", ha dit Munté. Des del PP han criticat que es parli de l'Estat espanyol "com el culpable de tots els mals" i la diputada de C's Irene Arrimadas també ha criticat "el mantra d'Espanya roba".