El miler de farmacèutics catalans que aquest dimarts s'han reunit en assemblea a la Fira de Barcelona han acordat realitzar un seguit de propostes per tal de fer front als retards en els pagaments per part de la Generalitat. Després d'unes hores de reunió, l'assemblea ha decidit proposar la realització de tancaments reiterats de farmàcies, una recollida de firmes per portar al Parlament o la presentació de demandes judicials per impagament. Aquestes propostes, que s'han triat d'un conjunt de 25 recollides inicialment, se sotmetran a votació de tots els farmacèutics del país a partir de la setmana que ve. La Generalitat acumula més de 300 MEUR de deute amb el sector.

Una altra de les mesures proposades des del Consell de Col·legis de Farmacèutics és la creació d'una plataforma de tot el sector sanitari concertat que treballa amb l'administració i que també està patint els impagaments i els retards, com per exemple els hospitals concertats. A més, també es plantegen possibles manifestacions.

Entre les propostes que no s'han aprovat, fonts del col·legi han apuntat a l'ACN que hi ha iniciatives il·legals, com deixar de dispensar medicaments, fer-los pagar als usuaris o desconnectar-se del sistema informàtic de la recepta electrònica.

Més de 300 MEUR de deute

A principis de la setmana passada els farmacèutics rebien la noticia que, per tercera vegada, la Generalitat no podia complir el termini de pagament i no cobrarien la factura del febrer, corresponent als medicaments dispensats durant el novembre. Aquesta factura és d'aproximadament uns 100 MEUR i sumats a la resta, el deute de la Generalitat amb les farmàcies arriba als 302,7 MEUR.

El Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya va alertar la setmana passada que aquest situació és insostenible i que estan a punt del col·lapse. Davant d'això han exigit a la Generalitat un canvi de rumb en les seves polítiques. Per aconseguir han plantejat diverses mesures en el marc de l'assemblea celebrada aquest dilluns, entre elles la possibilitat de fer un nou tancament patronal, que seria el segon de la seva història després del que es va fer l'octubre del 2012.

Els farmacèutics també han plantejat la creació d'una plataforma de tot el sector concertat per tal de demanar aquest canvi de rumb en les polítiques de manera unitària. D'altra banda, els apotecaris han elaborat un manifest que estan fent visibles a les seves farmàcies per explicar la situació als ciutadans i alertar-los que els seus fàrmacs estan en risc perquè molts proveïdors ja no els hi venen els medicaments perquè tenen molts impagaments acumulats.