L'ENS de l'Associacionisme Cultural Català, entitat que aplega a les 23 federacions més representatives de la cultura popular i associativa de Catalunya, ha aprovat aquest dimecres una declaració on es compromet a "contribuir a generar un clima d'opinió a favor el dret de decidir dins de l'associacionisme cultural català". El manifest, ratificat durant l'Assemblea General de l'entitat, afirma que "el poble català té tot el dret democràtic a decidir el seu futur, des d'una actitud dialogant, però ferma". Les federacions signants es comprometen a fer pedagogia al conjunt de la ciutadania "tot fomentant actituds obertes, participatives i respectuoses durant el procés cap el camí del dret a decidir".

El document, que recorda el ferm compromís del moviment associatiu cultural per la vertebració social i cultural del país, mostra el convenciment dels impulsors pel "fet nacional català" i el dret a decidir el futur de tots els ciutadans i pobles, "com a pràctica democràtica i forma pròpia de construcció del país" i vincula aquest exercici a "les millores de la condició de vida individual i col·lectiva".

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català és una confederació sense ànim de lucre creada l'any 2005 i composada per 23 federacions de cultura popular i associativa de Catalunya: la Federació Sardanista de Catalunya, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, la Coordinadora d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella - La Casa dels Entremesos, entre d'altres.

L'entitat té com a objectiu donar visibilitat pública a la cultura popular de Catalunya; esdevenir un espai de debat, de reflexió comuna i d'intercanvi d'experiències entre del món associatiu cultural català; i unir sinergies per establir un espai de relació amb les institucions públiques i privades. Tot això per aconseguir que el món associatiu cultural català tingui cada vegada una major consideració i incidència en la societat catalana.