Més d'un miler de farmacèutics catalans s'han reunit aquest dimarts al vespre en assemblea a la Fira de Barcelona per tractar l'actual situació del sector davant dels retards en els pagaments per part de la Generalitat. La proposta d'un nou tancament patronal està sobre la taula, després que la Generalitat hagi acumulat més de 300 milions de deute amb el sector i el fet que ja es va fer un primer tancament a l'octubre. La trobada d'aquest dimarts ha de servir per triar quines de les 25 propostes recollides inicialment se sotmetran a votació finalment a tots els farmacèutics del país en els propers dies.

Una altra de les mesures proposades des del Consell de Col·legis de Farmacèutics és la creació d'una plataforma de tot el sector sanitari concertat que treballa amb l'administració i que també està patint els impagaments i els retards, com per exemple els hospitals concertats. A més, també es plantegen possibles manifestacions.

Entre les propostes que previsiblement no s'aprovaran, fonts del col·legi han apuntat a l'ACN que hi ha iniciatives il·legals, com deixar de dispensar medicaments, fer-los pagar als usuaris o desconnectar-se del sistema informàtic de la recepta electrònica.

A principis de la setmana passada els farmacèutics rebien la noticia que, per tercera vegada, la Generalitat no podia complir el termini de pagament i no cobrarien la factura del febrer, corresponent als medicaments dispensats durant el novembre. Aquesta factura és d'aproximadament uns 100 MEUR i sumats a la resta, el deute de la Generalitat amb les farmàcies arriba als 302,7 MEUR.

El Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya va alertat la setmana passada que aquest situació és insostenible i que va alertat que estan a punt del col·lapse. Davant d'això han exigit a la Generalitat un canvi de rumb en les seves polítiques. Per aconseguir han plantejat diverses mesures en el marc de l'assemblea celebrada aquest dilluns, entre elles la possibilitat de fer un nou tancament patronal, que seria el segon de la seva història després del que es va fer l'octubre del 2012.

Els farmacèutics també han plantejat la creació d'una plataforma de tot el sector concertat per tal de demanar aquest canvi de rumb en les polítiques de manera unitària. D'altra banda, els apotecaris han elaborat un manifest que estan fent visibles a les seves farmàcies per explicar la situació als ciutadans i alertar-los que els seus fàrmacs estan en risc perquè molts proveïdors ja no els hi venen els medicaments perquè tenen molts impagaments acumulats.

Un dia després de fer públiques aquestes consideracions, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va dir que la Generalitat "no té la clau de la caixa" i va afegir que, per tant, els pagaments no depenen d'ells mateixos.

Indignació dels farmacèutics

Abans d'entrar a l'assemblea, els farmacèutics ja mostraven la seva indignació pels nous retards en els pagaments. Just començar la reunió, quan encara estava oberta als mitjans de comunicació, alguns dels assistents ja han xiulat, cridat i demanat la dimissió de Jordi de Dalmases, president del Consell de Col·legis, que ha demanat calma, serenitat i educació als presents.

Lídia López, farmacèutica d'Olost (Osona), es queixa de la poca comprensió de la ciutadania, que encara pensa que els farmacèutics són uns privilegiats. Però recorda que no només no cobra, sinó que ha de pagar per avançat els medicaments, i no pot pagar factures ni salaris de les seves treballadores. López considera que una vaga en un poble tant petit com el seu no té gaire sentit, perquè és l'única farmàcia del poble i no pot deixar desatesos els habitants.

Els farmacèutics d'altres llocs de l'estat, presents al Congrés Europeu de Farmàcia Infarma 2013, han mostrat la seva solidaritat amb els seus col·legues catalans i s'han mostrat comprensius amb les seves queixes. Des de punt de vista molt diferents, un farmacèutic d'Andalusia i un dels País Valencià han animat els catalans a queixar-se.

L'andalús admet que no pateix impagaments, però veu un "panorama difícil" pels catalans, que ha recordat que, com tothom, paguen els seus impostos puntualment. Adolfo Campos, d'un poblet de La Ribera, al País Valencià, ha recordat que els farmacèutics catalans també pateixen els impagaments, tot i que últimament la situació ha millorat. Tot i així, ha animat els catalans a queixar-se, en contrast amb els valencians que "aguanten amb mentides" tot i no cobrar.