El Departament d'Ensenyament oferirà pel curs 2013-2014 1.066.228 places a Educació Infantil, Primària i ESO. Són 6.200 places més que el curs actual tot i que la baixada de la natalitat i la demografia han fet reduir l'oferta als primers cursos d'Infantil, i per exemple, les places a P3 han disminuït en 3.390, unes xifres que també afecten el nombre de grups, que s'han tancat seguint les ràtios de les normatives, amb 25 alumnes a Infantil i Primària i 30 a Secundària. Així, Infantil disposarà de 128 grups menys, mentre que a Primària es notarà un increment de 371 grups, i a Secundària es reduiran en només 12. Les famílies podran fer les preinscripcions des de l'11 de març i fins el 22 de març.

Seguint la davallada de natalitat i de demografia que ha viscut Catalunya els darrers anys, el proper curs 2013-2014 començarà amb 3.390 alumnes menys de P3 que no pas el curs actual. Es modula així una demanda i una oferta que pretén adaptar-se a la realitat social per garantir el dret a l'educació a tot el territori. Per això, les places totals ofertes en els tres cicles d'educació obligatòria, des de l'Educació infantil a l'Educació Secundària Obligatòria passant per la Primària, han crescut en 6.200.

Pel setembre vinent, doncs, s'ofereixen 1.066.228 places, que han de servir perquè les famílies que ho vulguin puguin escolaritzar els fills en escoles públiques o concertades. Segons ha explicat Irene Rigau, el 98'5% dels pares i mares opten per una escola sufragada amb fons públics com a primera opció en el procés de preinscripció que comença aquest dilluns 11 de març i que acabarà el 22 del mateix mes.

La davallada de places a P3 contrasta amb les 1.000 places afegides a primer de Primària i la davallada, poc significativa, de menys de 600, de places de 1r d'ESO. Així, en total, s'ofereixen 81.875 places a P3, 83.825 a Primer de Primària i 76.830 a 1r d'ESO. Rigau ha explicat que aquesta nova organització també ha modificat els grups per al curs vinent, i en total, s'ha incrementat en 302. Mentre es perden 128 grups a l'Educació Infantil, creixen en 371 els de Primària i 59 a Secundària, tot i que n'hi haurà 12 menys de 1r d'ESO. Per tant, a tots els cursos hi haurà més grups excepte a P3 i P4, on es fa palès el canvi demogràfic dels darrers anys. Per això, Rigau assegura que no hi haurà ''pèrdua de llocs de treball'' pel que fa a professorat.

Més de 1.000 mòduls prefabricats el proper curs

La nova reestructuració de les places obligarà al Departament a utilitzar més mòduls prefabricats aquest proper curs. Rigau ha explicat que durant els darrers anys s'havia intentat evitar l'ús d'aquests mòduls, de complicada instal·lació i manteniment car, per utilitzar espais lliures als diferents centres, a l'hora de respondre a algunes ''puntes'' com la que hi ha aquest curs a P5. Rigau ha xifrat en més de 1.000 els mòduls que s'hauran de fer servir a Primària i Secundària per respondre a les necessitats de la població escolar.

Manresa amplia zones, i Gavà, Viladecans i Palamós aposten per la zona única

Tal i com va fer Barcelona en la darrera preinscripció escolar, i que va ampliar les zones d'influència per donar més opció a les famílies a escollir escola, Manresa incorpora aquest sistema per aquest nou curs 2013-2014. A més, Gavà, Viladecans i Palamós, se sumen a Mataró i Cornellà de Llobregat per fer zona escolar única i poder repartir així la població escolar per tot el municipi. Aquests petits canvis, ha explicat Rigau els justifica per les prioritats que han demostrat les famílies en diferents enquestes a l'hora de triar escola, on el projecte educatiu, el professorat o la direcció del centre, són més importants que no pas la proximitat de l'escola.

Pel que fa a les ZER, zones escolars rurals, Rigau ha explicat que no està previst el tancament de cap per al proper curs, però que caldrà esperar al final del procés de preinscripció per poder valorar-ho. Per Rigau, cal garantir el dret arreu del territori i ha destacat que el moviment de famílies que es traslladen a viure al poble ha fet modificar, en alguns casos, el comportament d'aquests centres, ja que sovint, una sola família ja genera impacte a l'escola del poble.

Es ''modula'' el tancament d'algunes escoles

El tancament de grups i centres que ha anunciat el departament les darreres setmanes s'ha vist ''modulat'' segons Rigau, els darrers dies perquè s'ha tingut en compte les conseqüències d'aquests tancaments. Així, per la consellera s'ha valorat el repartiment de la població escolar d'origen immigrant en alguns d'aquests municipis que suposa aquests tancaments, com és el cas de Terrassa, o per exemple, s'ha decidit fer el tancament progressiu de l'escola El Castell de Tona.

La jornada intensiva es manté pel proper curs

Rigau també ha explicat que la jornada intensiva que es va instaurar en forma de prova pilot aquest curs a 6 escoles, es mantindrà, mentre que a Secundària, es valorarà al final de curs allargar-ho als centres que ja ho apliquen. Així, s'ha decidit donar un any més per valorar els resultats obtinguts a nivell acadèmic, ja que pel que fa a la convivència als migdies, els ritmes i hàbits de les tardes, es considera que aquest nou horari té un bon resultat.