La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha denunciat que la decisió de la Fiscalia General de l'Estat d'obrir un expedient al fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, arran de les declaracions que ha fet recentment sobre una hipotètica consulta a Catalunya "ens retorna a l'època del NO-DO". "Fins quan l'època en blanc i negre?", s'ha preguntat en una piulada a Twitter. Per Ortega, l'actuació d'Eduardo Torres-Dulce és l'"enèsima mostra d'actitud bel·ligerant i radical envers el sentiment catalanista que arriba de Madrid".

Martínez Sol va dir, en declaracions a l'agència Europa Press, que veuria legítim que Catalunya aspirés a fer una consulta ciutadana sobre el seu futur polític, sempre que no fos un referèndum sobre la independència, que no seria legal. Tot i així, apuntava que podria buscar preguntes alternatives que respectessin la legalitat, i que això es podria vehicular a través de la futura llei de consultes.

Ortega ha lamentat que "fins i tot les propostes més moderades i legalistes es tallen d'arrel". "Així no podem anar bé", ha sentenciat a través de Twitter, i ha afegit que "si callen les veus més properes al govern central que busquen vehicular el sentiment nacional des d'opcions més moderades, no hi haurà espai per la radicalitat".