El president d'ERC, Oriol Junqueras ha reivindicat aquest dilluns un ampli acord entre els partits catalans per avalar que el Govern "se salti" els objectius de dèficit imposats per l'Estat. Després de la reunió que ha mantingut amb el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, a la seu d'Esquerra, el president republicà ha insistit en què les retallades a Catalunya venen imposades pel govern espanyol i, que no només s'ha d'explicar aquesta situació sinó que, a més, la Generalitat ha d'elaborar un pressupost sense respectar el sostre de dèficit marcat per la Moncloa. Nuet s'hi ha posicionat a favor, i Junqueras ha estès la mà a ICV, PSC i CiU per treballar conjuntament a Catalunya, Madrid i Europa.

"Primer hem de demanar-ho (la flexibilització del dèficit); segon, conscienciar la societat catalana de la necessitat de no complir-ho (el dèficit); tercer, no complir-ho; i quart, convèncer al món que si ho complim serà contraproduent per tothom", ha defensat el president d'ERC. "Vam estirar CiU en l'àmbit fiscal. Però això no és suficient. Ara estem intentant estirar CiU a saltar-se el sostre de dèficit", ha comentat.

Junqueras ha opinat que cal una gran front comú entre els partits catalans al Parlament, però també al Congrés dels Diputats i al Parlament Europeu. Per això, ha instat CiU, PSC, ICV i EUiA a utilitzar les seves influències en les tres cambres en favor de la flexibilització de l'objectiu dèficit de la Generalitat i de la conscienciació a les institucions de la necessitat de no complir-lo. El president d'Esquerra ha parlat de mocions conjuntes i, fins i tot, de la presentació de proposicions de llei conjuntes que defensin el repartiment "equitatiu" del dèficit entre administracions. En aquest cas, ha plantejat a CiU la possibilitat de plantejar una nova llei d'estabilitat pressupostària tant a Catalunya com a l'Estat.

Aquest front comú també ha de servir per assenyalar entre tots el principal culpable de les retallades: "el govern espanyol". "Tots aquells que rebutgem les retallades estem obligats a explicar qui és qui ens obliga a retallar", ha indicat.

El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, s'ha mostrat partidari que la Generalitat "se salti" el sostre de dèficit. Fins i tot ha estat d'acord en assenyalar com a responsable al govern espanyol. Però ha coresponsabilitzat CiU de la situació a Catalunya. "Si CiU fa un canvi radical de les seves polítiques, allà ens trobarà. Si aquest canvi no es produeix, que no ens busquin", ha explicat.

Si CiU pren decisions en solitari, l'acord pressupostari "perillarà"

També sobre pressupostos, el líder republicà ha tornar a advertir l'executiu de CiU que "quantes més decisions prengui amb afectacions pressupsotaries abans que hi hagi un acord presupostari, més dificil serà que arribi aquest acord".

"No acceptem i no acceptarem que el Govern prengui decisions amb afectació pressupostària abans que hi hagi negociació pressupostària", ha insistit. El president republicà ha citat la negociació de les retallades als salaris dels funcionaris com a paradigma del que ERC no està disposada a acceptar, ja que no se'ls va consultar la decisió.

Junqueras ha afegit que l'objectiu d'ERC és aconseguir que els pressupostos del 2013 no incloguin retallades, però ha recordat que això no depèn només de Catalunya. En tot cas, si el Govern elabora uns comptes que obviïn el sostre de dèficit imposat per Madrid, els ajustaments del 2013 podrien ser "molt menors". Per exemple, si els pressupostos contemplessin un 2,3% de dèficit públic sobre el PIB, "la Generalitat podria disposar de 3.200 milions d'euros extra". Si, a més, el govern espanyol deixés aplicar l'impost de dipòsits bancaris a Catalunya, els recursos disponibles pel 2013 s'apujarien en aproximadament 800 milions més (incloent-hi la recaptació per l'impost de patrimoni i pel de successions i donacions).

Renegociar el deute de la Generalitat

A més de la creació de nous impostos, i de la flexibilització del dèficit públic, Junqueras ha afegit una tercera pota per minimitzar les retallades: la renegociació del deute públic de la Generalitat. "Crec que tots hem de fer entendre als creditors que si el país no creix seran ells mateixos els que es posin en perill", ha destacat.

De forma més contundent, Nuet ha arribat a demanar que la Generalitat "no pagui" part del deute que té contret amb les entitats financeres: "Bona part del deute que devem és il·legítim i no estem disposats a pagar-lo. I això s'ho hauria de plantejar la Generalitat", ha demanat.