El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha obert aquest dilluns un expedient de remoció del càrrec de fiscal superior de Catalunya, que pot acabar amb la destitució de Martín Rodríguez Sol, arran d'unes recents declaracions seves sobre la consulta a Catalunya. En un comunicat, Torres-Dulce cita l'article de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal que preveu la destitució dels fiscals per part del govern de l'Estat i amb l'audiència prèvia del Consell Fiscal i del propi interessat. En els propers dies, Martínez Sol serà citat i el Consell Fiscal serà informat i emetrà un dictamen sobre l'expedient.

Martínez Sol va dir, en declaracions a l'agència Europa Press, que veuria legítim que Catalunya aspirés a fer una consulta ciutadana sobre el seu futur polític, sempre que no fos un referèndum sobre la independència, que no seria legal. Tot i així, apuntava que podria buscar preguntes alternatives que respectessin la legalitat, i que això es podria vehicular a través de la futura llei de consultes.

Segons ell, cal connectar el marc legal amb una realitat social d'una part important de la població catalana, que ha de tenir la possibilitat d'expressar allò que vol, com en general hauria de fer qualsevol poble. Per al fiscal superior de Catalunya, els legisladors han de ser conscients que legislen pels ciutadans i cal veure si la Constitució segueix responent a la realitat social actual.

Davant de la polèmica d'aquestes declaracions, aquest dilluns al matí el fiscal ha volgut desmentir "qualsevol suport directe o indirecte a un projecte secessionista". Ha recordat que el Ministeri Fiscal és únic per tot l'estat i que la seva actuació a Catalunya té com a "missió primordial la defensa de la legalitat sota la direcció del fiscal general de l'Estat". A més, també recalca que una consulta sobiranista no és legal actualment, però la llei de consultes permetria preguntar als catalans sobre "qüestions diferents que afectin els seus interessos, sense que es pugui utilitzar per defugir les lleis vigents".

El fiscal ha refermat el seu jurament o promesa de respecte a la Constitució i la resta de l'ordenament jurídic.

Tot i aquestes matisacions, el fiscal general de l'Estat ha actuat de forma immediata convocant el Consell Fiscal i citant Martínez Sol pels propers dies.

El fiscal superior de Catalunya, de la conservadora Associació de Fiscals, va néixer a Palma de Mallorca i va estudiar a Lleida. Va exercir a Euskadi i després a Lleida i Barcelona, on va arribar a ser el fiscal en cap provincial. Al juliol va substituir Teresa Comte. En l'obertura de l'any judicial a Catalunya, al setembre, Martínez Sol ja va dir que "la fiscalia no viu d'esquena a la realitat" i que la Fiscalia de Catalunya "estarà sempre al servei dels ciutadans i de la justícia en majúscules".

Aquesta no és la primera polèmica entre Martínez Sol i Torres-Dulce, ja que al novembre el fiscal general ja va desautoritzar el fiscal superior de Catalunya quan aquest últim va obrir una investigació contra 'El Mundo' per la publicació d'informacions sobre suposats comptes a Suïssa del president de la Generalitat, Artur Mas.