El Servei Català de Trànsit (SCT) està estudiant la possibilitat de col·locar separacions físiques en trams de carreteres de doble sentit per tal de reduir els xocs frontals, una de les principals causes de mortalitat a la xarxa viària. Els elements físics, barreres de formigó o pals de plàstic, se situarien en trams rectes de línia contínua on els vehicles solen avançar tot i estar prohibit. Aquesta mesura ja està implantada en altres països europeus, com Suècia, on s'ha reduït substancialment la mortalitat en aquests trams. Unes barreres similars existeixen a la carretera de la Rabassada de Barcelona, però en aquest cas és per evitar les curses de motos en trams de corbes.

Els trams serien d'entre un i deu quilòmetres de longitud i correspondrien a carreteres convencionals i rectes, com per exemple algunes de l'Empordà o les terres de Lleida, on hi ha molts accidents. En alguns trams on l'avançament està prohibit i hi ha línia contínua, alguns cotxes i motos fan igualment avançaments i poden xocar frontalment amb vehicles que circulen en sentit contrari.

Per això, el nou director de l'SCT, Joan Josep Isern, es basa en experiències de països amb la sinistralitat molt baixa i on aquesta mesura ja s'ha aplicat amb èxit. Isern ha explicat que ara cal licitar el concurs per adjudicar l'estudi a alguna empresa o entitat que avaluï quin és el millor mètode de separació i on es podria aplicar. La intenció és tenir enllestit el concurs prou aviat com per incloure la mesura en el Pla de Seguretat Viària 2014-2016.

Els Mossos d'Esquadra també senyalaran quins són els llocs prioritaris, però la instal·lació dependrà de la disponibilitat pressupostària, tot i que no és una mesura molt cara.

Preguntat per si això podria reduir la velocitat en cas que passin molts camions per aquests trams, Isern ha estat contundent: prefereix prioritzar la seguretat davant de la velocitat.