El president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, han inaugurat aquest divendres el desdoblament complet de l'Eix Transversal, convertit en una autovia de 153 quilòmetres. Mas ha celebrat que la C-25 es convertirà en una "gran aorta econòmica que travessa les comarques centrals de Catalunya" i que el Govern "espera molt de la rendibilitat econòmica, social i de creació de treball de la infraestructura". El president ha insistit en la idea que les obres públiques tenen millor resultat quan es planifiquen i s'executen des de Catalunya i que l'Eix Transversal és un exemple d'això.

El desdoblament complet dels 153 quilòmetres de l'Eix Transversal (C-25) ha entrat aquest divendres en funcionament, mig any abans del previst inicialment. Les obres han consistit en desdoblar 142,8 quilòmetres de trams d'un sol carril, construir 2 quilòmetres nous d'autovia entre l'AP-7 i la N-II a Caldes de Malavella, i adequar tres trams que ja comptaven amb quatre carrils.

L'autovia C-25 funcionarà així amb un mínim de dos carrils per sentit en tot el seu traçat. El desdoblament de l'Eix Transversal ha comptat amb un pressupost de 752,4 milions d'euros i s'ha executat a través d'una concessió pública a Cedinsa, que també gestionarà i farà el manteniment de la infraestructura fins l'any 2040.

La Generalitat retornarà aquestes inversions a la concessionària a través del mètode del peatge a l'ombra, amb una xifra que s'estima entre 30 i 60 milions d'euros anuals, depenent dels vehicles que utilitzin la infraestructura. El Govern ha de pagar 12 euros per cada camió que travessi l'Eix Transversal i 9 per la resta de vehicles.

El primer projecte de la C-25 es va inaugurar el 1997, amb una sola via per sentit. Per millorar la seguretat i la mobilitat que oferia la infraestructura, la Generalitat va iniciar les obres de desdoblament de la carretera, que van començar entre 2008 i 2010, segons els trams.

A partir de gener de 2013, l'autovia funcionarà amb un mínim de dos carrils per sentit, però comptarà amb trams de tres carrils per sentit en les zones de més volum de trànsit, com al pas per Manresa o a la intersecció amb la C-17. En els trams de més pendent, com el coll de Ravell, s'habilitaran tres carrils de pujada i dos de baixada.

El projecte ha aprofitat la calçada de l'antiga C-25 i ha desdoblat la via per construir una autovia de dos carrils, que s'estendrà per 153 quilòmetres entre la plana de Lleida, la Catalunya Central i Girona. Entre 8.000 i 17.000 vehicles de mitjana utilitzen aquesta infraestructura diàriament, amb un percentatge d'entre el 20% i el 30% de vehicles pesants, segons el tram.

Uns 4.000 treballadors de Cedinsa han treballat en l'execució de l'obra, que inclou una cinquantena de viaductes, 14 túnels i 40 enllaços. La infraestructura s'integrarà també amb el paisatge a partir de diversos 'ecoductes', falsos túnels que uneixen els terrenys que la via ha separat per afavorir el pas de la fauna.

A més de la C-25, la concessionària Cedinsa, participada per Comsa Emte, Copisa, Copcisa, i FCC, també gestiona les autovies C-16 (Eix del Llobregat), C-35 (Maçanet-Platja d'Aro), i C-17 (Centelles-Vic-Ripoll).

El Govern estudia aplicar l'eurovinyeta

El Govern estudia aplicar l'eurovinyeta als camions de mercaderies provinents d'Europa que circulin per la C-25. Tot i que l'Estat no ha autoritzat encara a la Generalitat aquesta possibilitat, l'executiu català podria prendre igualment la decisió d'aplicar l'eurovinyeta, que reportarà uns ingressos d'uns 10 milions l'any.

En aquest sentit, Vila ha assegurat que l'eurovinyeta estarà en funcionament pels camions que utilitzin la C-25 de punta a punta durant el 2013, lligant amb el principi que "qui utilitza una infraestructura ha de pagar i qui contamina també ha de pagar", en referència als vehicles de més tonatge.