Artur Mas ha pres possessió del càrrec de president de la Generalitat aquest dilluns, tot just un mes després de les eleccions al Parlament. Durant el seu llarg discurs, Mas ha demanat a l'Estat que "no posi portes al camp" ni "reixes" a la voluntat dels catalans de decidir lliurement el seu futur. Fins i tot s'ha adreçat diverses vegades de manera directa al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que ha estat el representant del govern espanyol al Palau de la Generalitat. Mas ha destacat també l'acord de governabilitat entre CiU i ERC , ja que aporta "estabilitat" i "legitimitat" al procés de transició nacional i ha demanat que es jutgi aquest pacte en funció dels resultats.

Relacionades

A les 12 del matí d'aquest 24 de desembre, Artur Mas ha pres possessió del càrrec de president de la Generalitat per segona vegada a la seva vida. També per segona vegada ha estat Núria de Gispert qui, com a presidenta del Parlament ha llegit el reial decret estatal que nomena el líder de CiU com a president de Catalunya. En la cerimònia del prometatge del càrrec, Mas ha promès mostrar fidelitat al Rei i a la Constitució "amb plena fidelitat al poble de Catalunya".

La confrontació entre Catalunya i Espanya ha centrat bona part del discurs del president. De fet, ha advertit que el rumb que porten avui els dos governs porta a la "col·lisió", fet que Mas ha demanat que "s'eviti", perquè no seria positiu per ningú. Tot i això, ha insistit en la seva voluntat de canviar el rumb de la política catalana per prosseguir el camí de la transició nacional perquè, si no, "Catalunya estarà a la deriva, i quan estàs a la deriva el més probable és que acabis contra les roques".

Per evitar la confrontació i el conflicte, el president de la Generalitat ha reclamat al govern espanyol que respecti la voluntat del poble de Catalunya, expressada en les urnes el passat 25 de novembre. En aquest sentit, ha instat l'executiu espanyol a "no posar portes al camp ni reixes a la voluntat del poble de decidir el seu futur". El president s'ha adreçat en diverses ocasions al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que ha estat el màxim representant del govern espanyol en la cerimònia de presa de possessió.

La democràcia és el valor universal sobre el que Catalunya cimentarà el seu futur, ha explicat Mas durant el discurs. Un valor que confia que també guiï l'acció del govern espanyol.

Per sobre de tot, Mas s'ha compromès a "vèncer" totes les dificultats que el Govern es trobarà per davant i ha assegurat que tindrà "voluntat de ferro" per superar tots els obstacles. "Tingueu fe en Catalunya", ha exclamat com a frase final del seu discurs citant a l'historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte.