El candidat de CiU a la reelecció com a president, Artur Mas, ha aprofitat el debat a 8TV amb els caps de llista de PSC, Pere Navarro, i PPC, Alícia Sánchez-Camacho, per desvetllar que la reunió que va tenir amb el president espanyol, Mariano Rajoy, sobre el pacte fiscal no va ser ni la primera. Segons Mas, es van trobar anteriorment durant sis hores en secret i ja li va traslladar que "s'havia de prendre seriosament" la seva proposta. "No em va fer cas", lamenta. La part econòmica del debat també ha girat al voltant del balanç del Govern de Mas. PSC i PPC han pugnat entre ells per mirar de ser qui més retrets feia a la gestió de CiU. Camacho fins i tot ha renegat del seu suport pressupostari a Mas.

La segona part del debat de 8TV entre els candidats de CiU, PSC i PPC a presidir la Generalitat ha tingut part de la discussió dedicada al model de finançament i al fallit pacte fiscal. Ha estat enmig d'aquestes converses quan Artur Mas ha desvetllat que la reunió que va tenir amb Mariano Rajoy a la Moncloa no era ni la primera ni l'única que van mantenir on es va tractar aquesta qüestió. "Abans de la reunió a la Moncloa vaig tenir una reunió de més de sis hores, sense que se n'assabentes ningú, molts mesos abans. De tu a tu", ha desvetllat el president de la Generalitat, tot rebent la confirmació per part d'Alícia Sánchez-Camacho que ha respost amb un clar "sí, ho sé, ho sé".

En aquesta trobada prèvia, Mas ha assegurat que ja va explicar a Rajoy quina era la proposta que estava perfilant el Parlament de Catalunya per canviar el sistema de finançament català i va advertir que la majoria de partits de Catalunya tenien això al seu programa. "Li vaig dir que s'ho pregués seriosament, perquè la societat catalana estava cansada de moltes coses. I no ens van fer cas", ha explicat Mas, que ha afegit que ja aleshores va alertar al president espanyol que la seva "no seria proposta de continuïtat de finançament, perquè teníem un mandat i no podien girar l'esquela al poble".

Mas ha explicat això per defensar-se de l'atac de Sánchez-Camacho i Navarro, que li estaven retraient que no havia volgut negociar amb Rajoy. "Si els estic dient que si haguéssim negociat el pacte fiscal ara no estaríem en aquest punt, és perquè ho vaig intentar de totes les maneres possibles", ha sentenciat Mas.

Però aquest no ha estat l'únic atac que Mas ha rebut dels candidats popular i socialista. I és que tots dos han estat tota aquesta segona meitat del debat competint per veure qui feia més retrets a la gestió del Govern de CiU per marcar, així, la major diferència possible amb el model econòmic de Mas.

Alícia Sánchez-Camacho ha carregat contra Mas per "vendre la idea que amb un estat propi tot s'arreglarà". "Hi ha estats que no estan ben gestionats. I aquí hem tingut un problema d'eficàcia i eficiència del Govern, perquè s'han fet ajustos incomplint els acords i no s'han fet les reformes necessàries", ha retret la popular a Mas. En aquest sentit, ha volgut posar com a exemple altres autonomies governades pel PP, on "han suprimit totes les subvencions, els alliberats sindicals i la despesa supèrflua". "Vostè no ho ha fet, i ha deixat 10.000 milions de deute", ha dit.

En aquest punt, Sánchez-Camacho ha tornat a fer les seves propostes de reducció de "subvencions, sector públic i empreses". I ho ha fet mostrant un gràfic que li ha jugat una mala passada. Les xifres que el quadre que ha ensenyat contenia sumaven 1.318 milions d'euros, però al cartell apareixia un total de 1.218.

El PPC es desentén del suport pressupostari

Anècdota a part, Sánchez-Camacho i Mas s'han enfrontat per la interpretació que fan de la relació que han mantingut al Parlament en aquesta legislatura. El candidat de CiU s'ha mostrat "sorprès" que la popular hagi estat "donant lliçons de com administrar recursos" i criticant la gestió del Govern. "Vostè ha estat corresponsable de totes les decisions en matèria pressupostària en aquests dos anys a Catalunya. S'han aprovat els pressupostos perquè vostès es van abstenir", li ha dit Mas a la líder del PPC, que no ha tingut més remei que respondre amb un "li admeto".

Tot i això, Sánchez-Camacho ha acusat Mas de "no haver complert" els acords que van permetre aquell vot en blanc pels pressupostos, al que el president ha contestat preguntar-se perquè ara el PPC "intenta mirar cap a altre costat i fer veure que no hi era".

Des del PSC, Pere Navarro tampoc s'ha estalviat crítiques a la gestió de Mas. En aquest cas, l'atac ha estat una mica més compartit, donat que el socialista ha insistit en presentar la política econòmica de CiU i PPC com un model idèntic. "Vostès dos ho han pactat tot", ha retret, tot recordant l'euro pe recepta, les retallades de sou als treballadors públics, les taxes, la reforma laboral, l'amnistia fiscal o la llei d'estabilitat pressupostària.

A més, Pere Navarro ha carregat contra convergents i populars perquè "després d'un any de gestió del PP no hi ha ningú a Espanya que pensi que estem millor. I després d'un any i mig de Govern de Mas, no hi ha ningú a Catalunya que pensi que està millor". El socialista també ha tingut un moment per retreure-li al candidat de CiU a la reelecció que l'acord d'investidura amb el PSC pel que va ser proclamat president "ha estat sistemàticament incomplert" pel Govern. "No s'ha garantit el nivell de salut amb un bon servei públic, no s'han mantingut les plantilles de Mossos, personal sanitari i mestres", ha dit a mode d'exemple.

Però Navarro no ha marxat del debat sense rebre. I és que tant Sánchez-Camacho com Mas han volgut treure credibilitat a les propostes econòmiques del PSC perquè quan van estar al Govern "van deixar una herència dolenta". El candidat a la reelecció per CiU ha passat més de puntetes sobre aquesta qüestió, però la presidenta del PPC ha estat dura amb el tripartit en diverses ocasions. "Van arruïnar el país", ha sentenciat Sánchez-Camacho

Els drets socials i la llibertat de vot

Cap al final del debat, Pere Navarro ha volgut sortir del debat estrictament econòmic per carregar contra CiU i PPC per estar "en contra" de determinades llibertats i a favor de "retallar drets" als ciutadans. Així, ha retret a nacionalistes i populars la seva posició reticent en qüestions com els drets laborals, l'avortament o el matrimoni de persones del mateix sexe. Artur Mas ha volgut encarar-se amb Navarro replicant que la postura de CiU "no és la mateixa que la del PP" perquè a la federació nacionalista "sempre hem donat llibertat de vot en temes sensibles" i, en canvi, els populars han imposat una disciplina de vot contrària.