El Servei Català de Trànsit (SCT) ha començat a tramitar 500 expedients sancionadors a conductors que s'han negat a pagar els peatges a les autopistes catalanes, la majoria d'ells en el marc de la campanya #novullpagar, davant les prop de 6.000 denúncies rebudes per part de les concessionàries.

Segons van informar fonts d'Interior, les concessionàries d'autopistes que operen a Catalunya els han fet arribar en les últimes setmanes unes 6.000 denúncies contra conductors que s'han negat a pagar el peatge, coincidint amb la campanya #novullpagar, que anima a saltar-se les barreres per denunciar el que consideren un greuge comparatiu en les vies de pagament entre Catalunya i la resta d'Espanya.

Una vegada que Trànsit rep les denúncies elaborades pels treballadors dels punts de peatge, les analitza una a una i, si compleixen amb tots els requisits, s'inicia l'expedient sancionador, que pot acabar amb una multa de fins a 100 euros.

De moment, de totes les denúncies rebudes, Trànsit ja ha iniciat l'expedient de 500 casos, per la qual cosa ha enviat un requeriment al propietari del vehicle perquè aclareixi qui conduïa el cotxe quan es va saltar la barrera. Al rebre aquesta notificació, el propietari del vehicle disposa de vint dies per donar una resposta, perquè el procés sancionador segueixi el seu curs.

Si finalment s'acaba imposant la multa, de fins a 100 euros, els diners se'ls queden el Servei Català de Trànsit, ja que si les concessionàries volen recuperar l'import del peatge no pagat han de presentar una demanda davant els tribunals.

Resposta de SI

Els diputats de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) van demanar formalment al Departament d'Interior la llista de les persones que han ordenat imposar multes per no pagar els peatges d'autopista, a fi de denunciar-les davant la Fiscalia per "prevaricació, coaccions i abús d'autoritat".

Els tres diputats autonòmics de Solidaritat, Alfons López Tena, Uriel Bertran i Toni Strubell, han presentat aquest migdia a la seu del Departament d'Interior i del Servei Català de Trànsit (SCT) una petició formal. El portaveu del subgrup, Alfons López Tena, va precisar que les multes no tenen base legal perquè en el Codi de Circulació no figura cap infracció per no voler pagar peatges.

Tena, que és notari de professió i exmembre del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), considera que únicament pot ser sancionable el "no parar" davant una duana o un peatge, així com la voluntat d'obstaculitzar el trànsit, però en cap cas la negativa a pagar la tarifa d'un peatge.