La Generalitat preveu la "jubilació forçosa" dels sanitaris de l'Institut Català de la Salut (ICS), de 8 grans hospitals i la gran majoria d'ambulatoris públics, en complir els 65 anys amb caràcter general, si bé preveu excepcions concretes, en una mesura acordada en el si del consell d'administració de l'ICS que ha estat recollida a la Llei d'acompanyament dels pressupostos per al 2012.

En declaracions a Europa Press, el director de Recursos Humans de l'ICS, Xavier Saballs, ha justificat aquesta mesura perquè actualment no hi ha especialitats deficitàries de personal, com ha succeït en altres èpoques amb pediatres i anestesistes, tot i que ha precisat que s'estudiarà la "motivació individual de cada sol·licitud".

La modificació preveu que es pugui prolongar el servei actiu fins als 70 anys, prèvia sol·licitud de l'interessat, quan al professional li quedin sis anys o menys de cotització per completar la seva pensió de jubilació, o bé per "necessitats assistencials" que estiguin reconegudes en una resolució expressa.

En cap cas es podrà prolongar el servei actiu sense l'esmentada autorització i, en el cas del personal que requereixi treballar algun any addicional per completar la seva jubilació, causarà baixa en el moment que acrediti el temps de cotització necessari "sigui quin sigui l'import" final de la pensió.

Fins al 30 de juny d'aquest any set especialitats mèdiques considerades deficitàries tenien reconeguda la possibilitat que els metges treballessin més enllà dels 65 anys, ha recordat Saballs, una reclamació que avalaven els Col·legis de Metges de Catalunya.

El 20% dels metges sol·licitaven la pròrroga, sobre unes especialitats que abraçaven el 57% de la plantilla de metges de l'ICS, segons dades de la mateixa institució.

La modificació possibilita que qualsevol sanitari demani la pròrroga -abans estava circumscrit només als metges-, i tindrà en compte especialment l'àmbit territorial.

"Lògicament té sentit que sigui més difícil prorrogar metges si existeix la possibilitat de cobertura", ha justificat Saballs, qui també ha explicat que l'acord ha estat aprovat aquesta setmana en el si de l'ICS, abans de la seva inclusió a la Llei d'acompanyament de pressupostos presentada pel Govern.

Fets anteriors

L'equip de Govern anterior, amb la llavors consellera de Salut, Marina Geli, al capdavant, va aprovar el 2004 un decret per obligar la jubilació forçosa de metges més enllà dels 65 anys, en una mesura molt criticada pels facultatius.

L'octubre del 2007 es va aprovar una moratòria en la jubilació obligatòria als 65 anys per a sis especialitats -medicina de família, obstetrícia i ginecologia, anestesiologia, psiquiatria, radiologia i pediatria-, per la falta d'especialistes en aquests àmbits.

El 2008, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar la norma aprovada per l'ICS que establia la jubilació forçosa dels metges als 65 anys, donant la raó així al sindicat Metges de Catalunya (MC).