El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dimecres que obre la porta a col·laborar amb el Govern espanyol, malgrat que aquest dimarts CiU va votar 'no' a la investidura del popular Mariano Rajoy.

Mas ha recalcat que en qualsevol cas, supeditarà els interessos de Catalunya davant qualsevol mena de col·laboració amb l'executiu del PP, assegurant: "Si Catalunya és equilibrada i respectada, col·laborarem", però si no és així, la col·laboració "no pot ser tan intensa".

A la sessió de control al Govern s'han tornat a escenificar els gestos de complicitat entre l'executiu català amb els grups de PP, PSC i ERC amb vista a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat, que s'aprovaran a començament del 2012.

"Gran error" de Ciu

La presidenta del PP català, Alicia Sánchez Camacho, ha assegurat que malgrat el 'no' de CiU a Rajoy, els populars volen seguir col·laborant amb el Govern, tot i que ha indicat que amb aquesta decisió, la federació nacionalista "ha comès un gran error".

"El PP no els pagarà de la mateixa manera i no actuarà com vostès", ha dit Camacho al president, recalcant que volen col·laborar amb el Govern i que actuaran sempre amb responsabilitat davant de la gravetat de la conjuntura, i Mas ha respost que si CiU va votar en contra de la investidura, va ser perquè el discurs de Rajoy no el va convèncer.

El nou PSC

En el primer ple després del congrés del PSC, el president del grup socialista al Parlament, Joaquim Nadal, ha advocat per col·laborar amb el Govern i arribar a consensos sobre els grans temes, tot i que també li ha demanat "rectificacions" en les polítiques que ha fet fins ara.

Davant d'aquestes paraules, Mas sí que ha fet certa autocrítica: "Segurament el Govern no ha encertat amb totes les decisions", cosa que ha atribuït a la rapidesa amb la qual ha hagut de fer determinades actuacions.

"El rumb el tenim establert", ha indicat Mas, recalcant que en qualsevol cas, mai supeditarà la col?laboració de l'oposició que a final del 2012, el dèficit català superi l'1,3% del PIB, el límit màxim que permet Europa.

Puigcercós demana canvis

El president del grup parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, ha exigit al Govern que modifiqui el projecte de pressupostos per aconseguir que ho avalin els deu diputats republicans.

Entre les seves reivindicacions, recuperar l'impost de Successions per al 6% de catalans més rics, pujada de l'IRPF per a les rendes superiors als 250.000 euros anuals i un impost que greu els dipòsits bancaris, mesures que permetrien recaptar 650.000 euros segons els càlculs dels republicans.

Mas ha agraït l'actitud dels republicans i ha afegit: "Espero no només un diàleg positiu sinó resultats concrets".

Puigcercós també ha evidenciat que del discurs d'investidura de Rajoy, ha quedat clar que rebutja el concert econòmic per a Catalunya, tot i que Mas li ha dit que vol esperar que comenci a governar per jutjar-lo: "Si som gent raonable, el que no farem és jutjar tota la política d'un govern abans de ser govern".

"Esperem que el Govern comenci a funcionar, perquè tot el món té dret a tenir un marge de maniobra i confiança", ha indicat Mas.