La llei Òmnibus de simplificació i millora de la regulació s'ha aprovat aquest vespre al Parlament amb el vistiplau majoritari de CiU, el PPC i el diputat Joan Laporta. La resta de grups de l'oposició han estat més crítics amb la norma, sobretot amb els canvis legislatius que propugna sobre l'Institut Català de la Salut. En aquest sentit, han considerat que la llei "fragmenta" l'ICS i "obre la porta a la privatització" del sistema sanitari català. Des del grup popular, malgrat la seva sintonia amb el Govern per l'esperit de la norma, han volgut ressaltar que al seu criteri, la llei es queda curta en l'eliminació i fissió d'entitats i empreses públiques que consideren ineficients o innecessàries.

La segona de les lleis Òmnibus ja ha passat el seu tràmit parlamentari. El suport majoritari als seus articles dels grups de CiU, PPC i Laporta, i els vots favorables en el dictamen final del PSC han permès que la norma tiri endavant tot i les més de 400 esmenes presentades pels partits del Parlament. ERC, ICV-EUiA, SI i C's han estat els més crítics i han emès vots contraris a la majoria de l'articulat, inclòs el dictamen final, on els populars han estat els únics a abstenir-se.

El ponent d'aquesta Òmnibus, el convergent Josep Rull, ha destacat "l'amplíssim consens" que ha considerat que generen les parts dedicades a la cultura i la indústria. Rull ha destacat la utilitat del text aprovat en la reducció de la despesa innecessària gràcies a la supressió o fusió d'organismes públics.

El PSC ha estat especialment crític en la part dedicada al sistema sanitari, perì ha assegurat compartir l'esperit de la llei. I de fet, malgrat haver discrepat en part de les votacions, els socialistes han votat junt a CiU i Laporta a favor del dictamen final de la norma, que exclou les parts amb esmenes no negociades. Granados, però, ha destacat el "pacte amb el PPC" a molts dels articles abans fins i tot de la seva redacció. I ha acusat el Govern de voler fer passar la norma per una llei que no correspon amb el títol que rep se simplificació. "Que no busquin a l'articulat el que es promet al preàmbul, no acaba d'agilitzar ni facilitar tots els tràmits que podria", ha dit la diputada.

Granados ha rebutjat també els intents que, segons ella, fomenta el Govern en fer "reformes fragmentades, poc solvents o imprecises". "Fem un balanç negatiu per algunes parts i ens han trobat per aquelles reformes que hem trobat útils", ha resumit. Però la crítica més crua del PSC l'ha fet Granados referint-se a l'articulat referit a l'ICS. "CiU vol fragmentar-lo perquè es vol fer negoci amb l'ICS, i perquè no ho saben gestionar. No volen agilitzar. Fragmentar-lo vol dir tenir cada organisme capacitat jurídica pròpia i això no agilitza", ha sentenciat.

En la mateixa línia s'han expressat ERC, ICV-EUiA, SI i C's, que han rebutjat frontalment aquesta "fragmentació" de l'ICS que atribueixen a la llei Òmnibus de simplificació.

Jordi Miralles, diputat d'ICV-EUiA, ha explicat que han votat majoritàriament contra la llei per "coherència" amb la seva esmena a la totalitat, que ja va ser rebutjada pel Parlament. "Les tres lleis Òmnibus son part d'un tot on es retallen drets i suposen una involució del model social. No són agilització ni una simplificació, es limita la participació i el control, es perd qualitat democràtica", ha sentenciat l'ecosocialista. Miralles també ha acusat al Govern i a CiU d'omplir el tràmit de la llei "d'empentes, irregularitats i vulneracions evidents".

Des d'ERC, la diputada Violant Mascaró ha criticat que les normes com la que s'ha aprovat "són 'macrolleis' que regulen temàtiques massa heterogènies i això provoca una manca de discussió i debat a les comissions especialitzades". La republicana ha acusat CiU de promulgar un "model liberal" que propicia privatitzacions i deixa part del món públic en mans dels mercats. "Aquesta llei és com la protagonista de 'Pesadilla abans del Nadal', i CiU s'han casat amb la núvia cadàver i els segueix com una ombra", ha sentenciat Mascaró criticant així el pacte entre CiU i PPC.

Albert Rivera, líder de Ciutadans, ha carregat també contra la llei perquè, segons ell, provoca "una pèrdua de qualitat democràtica i una forma d'actuar que res té a veure amb un govern". "No podem donar suport a aquesta llei perquè han fet les coses malament en forma i contingut", ha conclòs Rivera. Des de Solidaritat, el diputat Alfons López Tena, ha criticat el Govern per "no complir la llei" i l'ha acusat de "no tenir cap crèdit i cap credibilitat". A més, ha assegurat que amb lleis com aquesta òmnibus, el Govern acabarà tenint responsabilitats "penals".

Des d'una posició més favorable a la llei però amb punts crítics s'ha expressat la diputada del PPC, Maria Llanos de Luna, que ha considerat que la norma hauria d'haver anat més enllà del que s'ha aprovat i s'ha quedat curta, sobretot en el camp del tancament i fusió d'organismes públics. "No es dota de més agilitat a l'Administració ni respon a la necessitat de simplificació, perquè la llei ha estat molt poc ambiciosa en l'articulat", ha valorat De Llanos, tot afegint que "s'ha desaprofitat una oportunitat per racionalitzar l'hipertròfic sector públic català". Amb tot, el PPC s'ha mostrat "satisfet" perquè "més del 90% d'esmenes" dels populars han estat acceptades o transaccionades.