El català ha crescut en nombre de parlants en els últims deu anys, en què la població ha augmentat un 20% per l'arribada d'immigrants, segons assenyala l'Informe sobre la Llengua Catalunya (2010), elaborat per la Xarxa Cruscat de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) per encàrrec de l'Observatori de la Llengua Catalana.

Malgrat el canvi demogràfic, els parlants de català han crescut en 500.000 persones i s'acosten als 10 milions, una clara majoria sobre el total de la població en territori de parla catalana, uns 13,6 milions.

Segons l'estudi, el català es consolida com una llengua de demografia mitjana entre les 100 llengües més parlades en el món.

Segons els responsables de l'informe, "la llengua catalana no pot ser considerada minoritària, sinó que els seus parlants tenen dret a un tracte igualitari entre les llengües de l'Estat i d'Europa que només pot ser negat per prejudicis polítics sense justificació democràtica".

L'informe també observa una evolució favorable dels coneixements lingüístics en català i castellà es deu al "gran esforç" del sistema educatiu als territoris i àmbits que el català és la llengua vehicular habitual.

En aquesta línia, considera greument irresponsable suscitar controvèrsies sobre l'elecció particular de llengua vehicular en detriment dels objectius d'interès general que han de guiar els projectes educatius.

Segons els autors del treball, "la principal dificultat per a la plena recuperació i ús normal del català és la política estatal, que sembla orientada a legitimar la desigualtat lingüística, en lloc d'avançar cap a la igualtat entre les llengües oficials, tant a l'Estat com la Unió Europea (UE)".