L'any 2011 serà amb tota probabilitat el més càlid a Catalunya des de fa 50 anys. Un abril extremadament calorós, un juliol més fred i molt més plujós del normal i un setembre i un octubre més secs i calorosos que la mitjana han fet d'aquest 2011 un any meteorològicament estrany. Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la temperatura mitjana de tot el territori ha estat un grau i mig superior a la mitjana establerta entre 1971 i l'any 2000, que es pren com a referència. Segons les previsions, el proper hivern serà similar tant en pluges com en temperatures.

Segons el delegat de l'Aemet a Catalunya, Antonio Conesa, les zones amb més augment de temperatura respecte la mitjana anual han estat l'Alt Pirineu, alguns punts de l'interior del Camp de Tarragona i sud de les Terres de Lleida, sud de les Comarques Centrals i nord de l'àrea metropolitana i el Montseny i la Serralada Transversal, amb increments d'entre 2 i 2,5 graus.

Aquesta tardor, de setembre a novembre, els augments més significatius han estat en pràcticament les mateixes zones però els augments han arribat als 3,5 graus, sobretot la primera quinzena de novembre. Ha estat el setembre més càlid des del 1987, a l'octubre es van batre rècords en diversos observatoris i el novembre ha estat el tercer més càlid des del 1961, i la primera gelada no va arribar fins el dia 24.

Tots els mesos han tingut temperatures superiors a la mitjana, excepte el juliol, que va baixar gairebé un grau. Els mesos més calorosos respecte el normal han estat l'abril, amb quasi 4 graus més, maig, amb 2,5 graus, i els últims tres mesos, de setembre a novembre, amb més de 2 graus de diferència.

Pel que fa a les pluges, han pujat un 4% respecte la mitjana 1971-2001, arribant fins als 654 mil·límetres, però han estat molt irregulars en el territori i els mesos. Així, mentre que en zones de Lleida, Alt Pirineu i Terres de l'Ebre va ploure fins un 20% menys de l'habitual, al Camp de Tarragona, Àrea Metropolitana de Barcelona, Empordà, Selva i Garrotxa, va ploure entre un 20 i un 60% més del normal.

Aquesta tardor, de setembre a novembre, les pluges han superat la mitjana més o menys als mateixos punts, amb increments de fins el 140%. Però mentre setembre va ser molt sec, amb un 65% de descens, i l'octubre va tenir un descens del 20% en les precipitacions, el novembre va tenir un augment del 20%, i ha estat el més plujós des del 1983.

Només els mesos de març, juny, juliol i novembre han superat la mitjana. Els mesos més secs respecte la mitjana van ser gener, febrer, agost i setembre, amb descensos d'entre el 50 i el 65%. El març va tenir un augment del 170% de pluges, el juliol un 50% i el novembre un 120%.

Segons Conesa, i tenint en compte la mitjana estatal, es pot considerar que els primers anys del segle XXI superen la mitjana, i s'està establint una mitjana superior a la de la segona meitat del segle XX.