El portaveu del govern espanyol i ministre de Foment en funcions, José Blanco, ha coresponsabilitzat aquest divendres la Generalitat de l'impagament per part de l'Estat dels 759 milions d'euros de la disposició addicional Tercera de l'Estatut corresponents al 2008. En la seva última roda de premsa al càrrec, Blanco ha assegurat que per fer efectiva la disposició addicional cal "acordar i conveniar les infraestructures a què es destinaran aquests recursos". "Jo vaig fer una proposta per als accessos al Port de Barcelona i no he rebut resposta", ha assegurat, malgrat que no ha fet referència a l'acord que van assolir José Luis Rodríguez Zapatero i Artur Mas per liquidar aquests diners aquest any.

És el mateix argument que ha utilitzat la vicepresidenta econòmica del govern espanyol en funcions, Elena Salgado, aquest dijous en una entrevista a TVE on ha afirmat que "no es durà a terme la transferència dels 759 milions d'euros perquè estava prevista per a inversions".

Salgado també ha coresponsabilitzat l'executiu català de la situació perquè "les autoritats catalanes no s'han reunit amb el Ministeri per acordar un pla", malgrat que s'ha mostrat esperançada que, des de Catalunya, "entenguin" la situació en què es troben les arques espanyoles.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Blanco ha volgut destacar també que l'executiu espanyol ja ha avançat en tres dies el pagament a compte de 1.000 milions d'euros a la Generalitat de Catalunya -estava previst el 23 de desembre i es farà el dia 20- perquè pugui "afrontar aquests pagaments que té".

Segons ha dit, es tracta d'una "partida considerable" i avançament a compte "molt important" que es fa "abans del previst". Aquest avançament el va anunciar Salgado aquest dijous i forma part d'un paquet de 4.500 milions que l'executiu espanyol destina a les CCAA 72 hores abans del que havia programat.

"Els diners no eren perquè el Govern ho destinés al que vulgui"

Pel que fa als 759 milions, Blanco ha assegurat que "perquè les coses es puguin fer cal acordar-les" i ha posat com a exemple la transferència de 50 milions d'euros que l'Estat destina a Rodalies de Barcelona.

Segons el portaveu del govern espanyol, "perquè es pugui fer efectiva la disposició addicional cal acordar les infraestructures a què es destinaran aquests recursos", perquè "la previsió de la disposició addicional és fer infraestructures, i no fer una transferència de diners perquè el govern de Catalunya ho pugui destinar al que vulgui".

En aquest punt, Blanco ha recordat que ell va proposar millorar els accessos al Port de Barcelona amb càrrec a la disposició addicional Tercera de l'Estatut, perquè li sembla que "és una infraestructura imprescindible" perquè el port "guanyi en competitivitat", però "no hi ha hagut resposta".

Per tant, segons Blanco, "només quan s'acorda i s'identifiquen els projectes es pot arribar a complir amb els objectius de la disposició addicional". "No ha estat el cas", ha dit, "i ara cal dialogar, establir el contingut de la destinació dels recursos a les infraestructures que cal executar aquests recursos, i a partir d'aquí es podria parlar de l'altra qüestió", en referència a la liquidació en efectiu que reclama el Govern.