L'exdirectora financera del Palau de la Música i filla de Jordi Montull, Gemma Montull, ha negat aquest matí davant del jutge haver ocultat un frau fiscal de 700.000 euros comès pel seu pare i per Fèlix Millet i pel qual ella també està imputada. Montull, segons els seus advocats, ha atribuït les devolucions d'IVA improcedents a "errors" que "es podrien haver comès d'una forma raonablement entenedora" en un marc fiscal complex i canviant. D'altra banda, Gemma Montull no ha pogut donar explicacions sobre les factures amb què Millet i el seu pare carregaven al Palau obres privades perquè, ha al·legat, desconeix per ara quines són.

"Qualsevol de nosaltres com a contribuents tenim a vegades inspeccions, a vegades hi ha quantitats que no quadren, i en un impost tan difícil com el de fundacions" encara és més possible que això passi. Així ha defensat José Ignacio Gallego la seva client Gemma Montull de la imputació d'haver encobert un frau a Hisenda perpetrat pel seu pare i per Fèlix Millet quan estaven al capdavant del Palau de la Música Catalana.

El jutge acusa Millet, Montull pare i Montull filla, així com el seu assessor fiscal, Edmundo Quintana, d'haver estafat més de mig milió d'euros a l'erari públic reclamant devolucions d'IVA que ja havien cobrat entre el 2005 i el 2007.

Ho van fer després que els tribunals europeus obliguessin a canviar les normes fiscals de l'Estat, que fins aleshores establien que les fundacions subvencionades no es podien desgravar el 100% de l'IVA. Per això Hisenda va haver de retornar diners.

Es tractava, ha al·legat Gallego, d'"una situació en què d'una forma raonablement entenedora es podrien haver comès errors". I ha destacat que el Palau va patir aquest context fiscal canviant, que ha titllat d'"anòmal", com també ho va fer "qualsevol altra fundació". "Podem parlar del Liceu", ha posat com a exemple el lletrat.

Per tant, la filla de Montull ha reiterat davant del jutge que investiga aquest cas que ella no sabia res i que es tractà d'un error, com en el seu dia ja van declarar el seu pare i Fèlix Millet. "La senyora Montull mai va ocultar res, va posar a disposició de tots els professionals persones externes tota la informació que tenia i la seva intenció mai ha estat ocultar", ha declarat l'advocat de l'exdirectora financera del Palau en sortir de la vista.

"Ella ha gestionat tota la informació que tenia" i que va posar en coneixement dels professionals que l'ajudaven, ha afegit Gallego, que ha evitat donar detalls, però, de les preguntes que la jutgessa ha fet a Gemma Montull sobre Edmundo Quintana, que assessorava fiscalment Millet i Montull i que ara és el quart imputat en aquest cas.

Gallego també ha matisat que ningú es podia embutxacar els diners que Hisenda retornava perquè aquests no arribaven al Palau en metàl•lic, sinó que l'erari deduïa les quantitats que havia de retornar d'altres taxes.

Al més de mig milió d'euros que el jutge sospita que es van defraudar per aquesta via se sumen els més de 100.000 que el magistrat creu que Millet i Montull van robar a l'erari públic tot fent passar per factures del Palau uns cobraments que realment eren d'obres que es feien a les seves cases privades.

"No es coneix encara de quines factures es tracta", ha al·legat l'advocat Gallego aquest matí per explicar perquè la seva client no ha pogut donar explicacions sobre aquest extrem. "Quan ens diguin quines són donarem les explicacions que tinguem per pertinents", ha afegit.