L'avantprojecte de la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per al 2012 preveu augments de taxes per valor de 95 milions d'euros, han confirmat a Europa Press fonts del Govern.

Entre les partides principals figuren 55 milions de recaptació addicional per l'augment de les taxes de l'aigua, que serà més gran com més es consumeixi, i 25 milions per a serveis jurídics.

La Generalitat també calcula que recaptarà 55.000 euros addicionals amb més taxes de joc, sobretot pel que fa a les màquines escurabutxaques i a les tómboles, apostes i combinacions aleatòries.

Alhora, preveu modificacions en les taxes sobre els residus, segons consta en el text de l'avantprojecte, a què ha pogut accedir Europa Press.

En el capítol de taxes de l'aigua, es crea un quart tram per a consums superiors a 18 hectòmetres cúbics mensuals amb l'objectiu d'"incentivar l'estalvi i penalitzar els grans consums", han explicat a Europa Press fonts del Govern.

En els serveis jurídics, entre les novetats hi figura una taxa per apel·lació de 125 euros -amb l'excepció de les persones físiques o jurídiques amb dret a assistència jurídica gratuïta- i pagament per fotocòpia.

D'altra banda, la Generalitat preveu bonificacions fiscals per als qui pactin amb la seva entitat financera la dació en pagament després de no poder fer front a la hipoteca.

En aquests casos, els ciutadans no hauran de pagar l'impost d'Actes Jurídics Documentats quan lliurin el seu habitatge al banc o caixa, ni abonar l'impost de transmissions patrimonials si la poden recuperar més endavant.

L'avantprojecte de la llei d'acompanyament dels pressupostos catalans del 2012, que ha de ser ara negociat, no inclou el que va anunciar aquest dimarts el president de la Generalitat, Artur Mas, en relació amb temes com el transport públic, el cèntim sanitari de la gasolina, la taxa per recepta farmacèutica o els ajustos per als funcionaris.