Unes 6.000 persones han visitat aquest dissabte al matí la Festa per al Joc i la Joguina en català que ha celebrat la Plataforma per la Llengua al passeig Sant Joan de Barcelona. Una de les novetats d'enguany ha estat l'Espai Verbàlia, una competició de paraules i enigmes que ha presentat l'escriptor Màrius Serra, així com la rifa de jocs i joguines en català. Segons ha explicat la Plataforma, l'objectiu de la trobada és reclamar joguines en català, ja que segons dades de l'entitat, al marcat hi ha uns 750 jocs i joguines que incorporen el català, xifra que representa un 6% del total i que per la Plataforma "no representa el pes del consumidor catalanoparlant en aquest important sector comercial".

La Plataforma per la Llengua ha valorat com un èxit de públic la diada per la joguina en català que s'ha celebrat aquest dissabte al passeig de Sant Joan de Barcelona. Unes 6.000 persones han omplert el passeig per assistir a la vuitena edició d'aquesta fira, que enguany ha comptat amb la participació de l'escriptor Màrius Serra. Serra ha estat l'encarregat de llegir el manifest de la Plataforma i ha presentat l'Espai Verbàlia, una competició de paraules i enigmes que ha reunit prop d'un centenar de participants. Una altra de les novetats d'aquesta edició ha estat la rifa de jocs i joguines en català.

La Festa es retransmet en temps real via Twitter a través de @llenguacat i amb l'etiqueta #festajoguina.

La festa infantil ha ofert jocs, cercavila, tallers diversos, grups d'animació i un castell inflable a la mainada. A més, s'han repartit 30.000 cartes de Reis que ja s'han començat a distribuir per escoles, ludoteques, biblioteques, ajuntaments, casals, esplais i botigues d'arreu dels Països Catalans. Amb les cartes la Plataforma pretén conscienciar els pares perquè comprin joguines etiquetades i amb les instruccions i menús en català, i els botiguers, productors i distribuïdors de joguines perquè augmentin l'oferta de joguines en la nostra llengua.

El 6% de les joguines en català

Segons dades recollides per la Plataforma per la Llengua, hi ha 750 joguines al mercat que inclouen el català com a mínim a les instruccions. L'entitat estima que aquesta xifra representa el 6% de l'oferta que hi ha al mercat, tot i que en els últims anys hi ha hagut una evolució "lenta però progressiva" de la incorporació del català en el sector. Així, l'any 2007, les joguines detectades representaven el 4,8% del total; el 2008, el 5,4%, i el 2009, el 6%, com enguany. En aquest sentit, actualment ja hi ha, segons la Plataforma, 80 empreses que fabriquen jocs i joguines en català, incloent-hi els jocs multimèdia i els autors de jocs d'Internet.

La Plataforma per la Llengua posarà en funcionament a partir de l'any que ve un lloc web de la joguina en català, on s'hi podran trobar totes les joguines que incorporen al català i es troben al mercat.