El candidat a la primera secretaria del PSC, Joan Ignasi Elena, ha assegurat que la seva intenció és ser candidat fins al final i, per tant, no formar part d'una candidatura unitària, tal com ha proposat el viceprimer secretari dels socialistes, Miquel Iceta. "Jo no tinc animadversió cap a ningú, el que sí que tinc son incompatibilitats amb algunes polítiques. Jo sóc candidat i la meva vocació és anar fins al final", ha dit en declaracions al programa 'La Caixa dels Trons', produït per l'ACN. L'exalcalde de Vilanova i la Geltrú ha explicat que la seva prioritat no és arribar a una candidatura conjunta sinó que el partit abordi una renovació "de persones, d'estructures i de política".

La intenció de Joan Ignasi Elena és arribar al Congrés del pròxim 16, 17 i 18 de desembre com a candidat a la primera secretaria del PSC. Tot i que no ha volgut descartar cap escenari ha indicat que el seu objectiu és que el partit se sotmeti a una triple renovació: de persones, d'estructures i de política. "Si això no es produeix no estaré en un altre lloc que en la defensa de la gent amb qui estic", ha advertit en referència a la possibilitat de conformar una candidatura unitària.

Elena no ha concretat què vol dir exactament quan parla de renovació de persones però s'ha mostrat convençut que amb la fotografia que surti del congrés tothom sabrà si s'ha produït una renovació real o no. "Si no hi ha renovació crec que el PSC té un problema greu", ha sentenciat.

Preguntat sobre les diferències amb el també candidat a la primera secretaria del PSC, Àngel Ros, Elena ha assenyalat que els uneix la voluntat de recuperar la "centralitat del discurs catalanista" però ha explicat que, a diferència de Ros, la seva candidatura posa també l'accent en recuperar "la centralitat de l'esquerra des de l'esquerra".

Per l'exalcalde de Vilanova i la Geltrú el pròxim congrés és un "congrés cruïlla" i un dels més importants que ha celebrat el PSC i ho ha argumentat assegurant que "hi ha molta gent que s'ha anat allunyant del partit i veuen aquest congrés com una oportunitat d'enganxar-se o desenganxar-se definitivament del nostre projecte polític". I en aquest sentit, ha alertat que el PSC ha anat perdent la confiança dels ciutadans i s'ha anat "empetitint". Un fet que no ha atribuït exclusivament a la crisi ja que "el declivi es produeix des de fa una dècada".

Una de les propostes de la candidatura d'Elena és la necessitat que el PSC tingui grup propi al Congrés dels Diputats, un debat però, que no creu que ha de centrar el congrés dels socialistes catalans. L'exalcalde de Vilanova i la Geltrú defensa el grup propi com un instrument que no ha de servir per votar diferent al PSOE, ja que això ja es pot fer amb la situació actual, sinó per "defensar a Espanya el nostre model de Catalunya i d'Espanya".

Sobre la política de pactes del PSC en els últims anys, Elena s'ha mostrat crític amb la manera com es va formar el tripartit. Ha assegurat que no tornaria a fer el tripartit de la manera que es va fer ja que ha considerat que va ser "una suma de cúpules perquè ho permetria l'aritmètica parlamentària" però ha assegurat que no tenia "ni projecte ni lideratge compartit".

Montilla al Senat

Elena s'ha mostrat respectuós amb la decisió de l'expresident i actual primer secretari del PSC José Montilla, d'anar al Senat però admet que és difícil d'entendre. De fet, ha reconegut que probablement ell no ho faria si es trobés en la mateixa situació que Montilla. Tot i així ha afirmat que per sobre de tot respecte la decisió de l'expresident.