Els dos candidats a la primera secretaria del PSC, Joan Ignasi Elena i Àngel Ros, han tornat a descartar qualsevol tipus d'aliança de candidatures abans de la celebració del congrés del PSC convocat per el cap de setmana entre el 16 i 18 de desembre. L'exalcalde de Vilanova i la Geltrú i l'alcalde de Lleida han participat a la segona escola de '#congresdesdebaix' on han defensat el manteniment de les diferents candidatures per ''donar oportunitat'' a fer un debat d'idees als prop de 800 delegats que participaran en el congrés. Ros ha dit que l'últim dia del congrés, un cop finalitzat els debats, serà el moment de buscar, si hi ha punts d'acord, candidatures úniques per tancar amb unitat el congrés.

Joan Ignasi Elena, davant de la intervenció crítica d'un immigrant simpatitzant del PSC, ha criticat el discurs polític sobre la immigració que s'ha assentat en el PSC. L'exalcalde de Vilanova i la Geltrú ha dit que els socialistes ha construït un discurs ''coincident'' amb el relat de generalitzat de la por que ha imposat el PP i la dreta.

El candidat Joan Ignasi Elena s'ha identificat en la política de la immigració que defensava José Luis Rodríguez Zapatero el 2003 on s'utilitzava el mateix to quan es parlava de drets i deures d'immigrants i no com ara que es subratllen els deures i es deixen en segon terme els deures, ha dit.