El Govern català ha concretat que la reducció dels sous dels empleats públics afectarà als complements salarials i les pagues extres, s'aplicarà només el 2012 i es farà de forma proporcional, mesura que els sindicats CCOO i UGT veuen com "inadmissible" i amenacen amb noves mobilitzacions.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar aquest dimarts noves mesures d'ajust per complir el 2012 el límit del dèficit de l´1,3% del PIB imposat per la UE, que inclou rebaixes salarials dels empleats públics, increment de taxes com el cànon l'aigua i les matrícules universitàries i el cobrament de receptes mèdiques.

Aquestes propostes del Govern de CiU han aconseguit immediatament les crítiques de tots els partits de l'oposició, amb l'excepció del PPC, i han provocat preocupació social en els diferents sectors afectats, que s'oposen a aquests ajustaments.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i el seu portaveu, Francesc Homs, han detallat una de les mesures que més polseguera està aixecant: la nova rebaixa salarial dels funcionaris.

Ortega i Homs han avançat que aquesta reducció afectarà als complements salarials com podrien ser els de desplaçament o disponibilitat, s'aplicaran només el 2012 i es farà de forma proporcional i no "lineal", és a dir, en funció del sou.

Com que aquests complements estan computats en les pagues extres d'estiu i Nadal, aquestes podrien veure´s afectades en aquest capítol en qüestió, han precisat fonts de Governació.

Els sindicats CCOO i UGT han qualificat d´"inadmissible" que es demani un nou "sacrifici" a aquest col•lectiu, després que hagin vist reduït el seu sou en un 5% el 2010 i la seva congelació el 2011, i han avisat a l'executiu català que respondran amb mobilitzacions a qualsevol temptativa de retallades salarials.

Segons fonts sindicals i del Govern, la Generalitat ha convocat els sindicats a la taula de negociació de la funció pública els propers dimecres 30 de novembre i dijous 1 de desembre per iniciar la negociació salarial dels funcionaris per al 2012.