La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha calculat que la reducció salarial a funcionaris i treballadors públics afectarà 205.000 persones, "un volum molt important de gent" que inclou també empleats d'empreses públiques. Ortega ha assegurat que es trigarà "unes setmanes en acostar posicions amb els sindicats" i fonts del departament han apuntat que es podria arribar a un principi d'acord a partir de la setmana del 12 de desembre, la primera reunió està convocada per dimecres 30 de novembre. En qualsevol cas, la vicepresidenta ha garantit que la retallada d'un complement de dues pagues extres serà "gradual" a la retribució dels treballadors.

Ortega ha xifrat en 205.000 persones, entre funcionaris de la Generalitat i treballadors "d'empreses públiques", les que es veuran afectades per la reducció salarial i, tal com avançava l'ACN, també per un ajustament de les condicions laborals. "És un volum molt important de gent", ha reconegut Ortega. Això sí, la vicepresidenta ha insistit que es tracta d'un complement de les dues pagues. No s'actua sobre "la base salarial", ha precisat Ortega. I ha reiterat que en cas que l'estat posi en vigor una mesura "similar", la que apliqui l'executiu català quedarà "subsumida".

La vicepresidenta del govern ha recordat que per la setmana vinent ja hi ha convocades meses sectorials per començar a perfilar en què es pot concretar la reducció salarial que va anunciar aquest dimarts el president del Govern, Artur Mas. Fonts del departament han apuntat per altra banda que la setmana del 12 de desembre podria ser quan es desencallessin les xifres concretes sobre la reducció.

Ortega s'ha mostrat optimista de cara a les negociacions amb sindicats perquè "tots anem en la mateixa direcció: reactivar l'economia i no incrementar en cap cas el nombre d'aturats". "Estic convençuda que en un procés que durarà unes setmanes podrem atansar el màxim les posicions perquè aquests pressupostos tinguin el màxim consens possible".

Ortega ha demanat "mantenir i no tensionar més" els serveis de "benestar" que s'ofereixen i per això ha demanat "un petit esforç de corresponsabilitat als ciutadans". La vicepresidenta apunta que per anar per aquest camí cal "actuar en un altre camp", els treballadors públics, que " tenen una feina segura, que s'han guanyat a pols". "Tenir una feina assegurada permet fer un petit esforç dos cops a l'any perquè la plantilla de la Generalitat disminueixi el mínim possible", ha sentenciat.