La jutge que investiga la querella presentada per la família d'una dona de Tossa que va morir d'un vessament cerebral després de recórrer quatre hospitals ha requerit els informes mèdics sobre el cas i els motius pels quals la pacient va ser derivada a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

Així consta en un acte, en el qual la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona acorda admetre a tràmit la querella que els familiars de la pacient van presentar contra els responsables del Vall d'Hebron de Barcelona per denegació d'assistència sanitària.

En el seu acte, la jutge instructora accepta investigar la querella en considerar que els fets que relata podrien "revestir caràcters de delicte" i ordena diverses diligències d'investigació, entre elles un requeriment perquè els quatre hospitals pels quals va deambular la pacient abans de morir, a principi de setembre, enviïn els seus informes mèdics sobre el cas.

Sol·licitud específica

A més, la jutge ha demanat específicament a l'Hospital Josep Trueta de Girona que l'informi dels motius pels quals la pacient no va ser assistida en aquest centre, el segon al qual va acudir després de patir el vessament, després del de Blanes, que no disposava de mitjans per atendre-la.

Per descobrir "les raons per les quals no es va mantenir l'assistència" a l'Hospital Josep Trueta Girona i es va derivar a la pacient a Vall d'Hebron, la jutge exigeix també que s'identifiqui les persones i serveis d'aquests dos centres sanitaris "que van gestionar i van coordinar telefònicament aquest trasllat".

Aquesta diligència permetria aclarir si, com manté la querella interposada per la família de la pacient, no va ser possible intervenir a la dona a l'hospital Josep Trueta perquè "es trobava afectat per la recent reordenació dels serveis establerta des del Departament de Salut de la Generalitat".

La jutge ha demanat també als hospitals que li lliurin els seus protocols d'actuació davant casos d'aneurisma com el que patia la morta, així com dades personals del cap de Neurocirurgia de Vall d'Hebron "responsable dels actes quirúrgics programats i no executats" els dies 8 i 9 de setembre passats i de qualsevol altre cap que estigués al capdavant d'aquesta àrea entre els dies 7 i 16 de setembre.

També ha acordat prendre declaració als familiars de la pacient per al mes que ve, encara que no citarà als querellats -que seran interrogats com a imputats- i als testimonis fins a disposar de la documentació sol·licitada.

Una altra de les diligències requereix a l'Institut Català de la Salut (ICS) una certificació de "la naturalesa del càrrec de gerent" de l'hospital Vall d'Hebron.