El Govern va concretar ahir que la reducció dels sous dels treballadors públics afectarà els complements salarials i les pagues extres, s'aplicarà només el 2012 i es farà de forma proporcional, mesura que els sindicats CCOO i UGT veuen com a "inadmissible" i amenacen amb noves mobilitzacions.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar dimarts noves mesures d'ajust per complir el 2012 el límit del dèficit de l'1,3% del PIB imposat per la Unió Europea, que inclou rebaixes salarials dels treballadors públics, increment de taxes com el cànon de l'aigua i les matrícules universitàries i el cobrament de receptes mèdiques.

Aquestes propostes del Govern de CiU han recollit de manera immediata les crítiques de tots els partits de l'oposició, amb l'excepció del PPC, i han provocat preocupació social en els diferents sectors afectats, que s'oposen a aquests ajustos.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i el seu portaveu, Francesc Homs, van detallar ahir una de les mesures que més butllofes està aixecant: la nova rebaixa salarial dels funcionaris.

Ortega i Homs van avançar que aquesta reducció afectarà els complements salarials com podrien ser els de desplaçament o disponibilitat, s'aplicaran només el 2012 i es farà de forma proporcional i no "lineal", és a dir, en funció del sou.

Ja que aquests complements estan computats en les pagues extres d'estiu i Nadal, aquestes podrien veure's afectades en aquest capítol en qüestió, van precisar fonts de Governació.

Els sindicats CCOO i UGT van qualificar d'"inadmissible" que es demani un nou "sacrifici" a aquest col·lectiu, després que hagin vist reduït el seu sou en un 5% el 2010 i la seva congelació el 2011, i van avisar l'executiu català que respondran amb mobilitzacions a qualsevol temptativa de retallades salarials.

Segons fonts sindicals i del Govern, la Generalitat ha convocat els sindicats a la taula de negociació de la funció pública els pròxims dimecres 30 de novembre i dijous 1 de desembre per iniciar la negociació salarial dels funcionaris per a 2012.

Més reaccions

La resta de les propostes de l'executiu català ha recollit també una oposició frontal des de diferents sectors. Així, el pagament per receptes de medicaments, l'anomenat "tiquet moderador" o copagament, ja ha estat rebutjat des del Sindicat Metges de Catalunya, en entendre que suposaria un "greuge" per als malalts crònics i per a les persones a l'atur.

Aquest sindicat estima, a més, que la proposta de l'executiu català podria "vulnerar la llei estatal de garanties i ús racional dels medicaments" de 2006 i recorda que les comunitats autònomes "no tenen competència" per imposar taxes sobre els preus dels fàrmacs, ja que es trencaria el principi d'igualtat en territori espanyol. El Col·legi de Metges també demana que la taxa farmacèutica no recaigui sobre els malalts crònics.

Després de la jornada de vaga de la setmana passada a les universitats públiques catalanes, la proposta del Govern d'incrementar les matrícules pronostica també noves mobilitzacions en l'àmbit estudiantil.

Associacions de veïns i municipis s'oposen frontalment a altres de les mesures d'ajust, la pujada del cànon de l'aigua, que representa entre el 20 i el 30% de la factura que paguen els consumidors.

Malgrat les crítiques des de diferents sectors, aquest nou paquet de mesures d'ajust compta amb l'aval del president de la acnCEOE, Joan Rosell, així com del president de Pimec, Josep González.

Per a Rosell, aquestes propostes són de "sentit comú" i va recordar que aquestes retallades ja s'estan aplicant en altres comunitats: "cal fer el que cal fer, ens agradi o no, perquè no hi ha un pla B", va justificar el president de la patronal.

González, de la seva banda, va afirmar que aquests ajustos són "necessaris" i difícils d'evitar perquè la situació econòmica no permet alegries i cal complir amb l'objectiu de dèficit.