El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha mostrat aquest dijous la seva disposició a liderar el partit i encapçalar una candidatura a la primera secretaria només si d'ara fins al congrés es conforma una "sòlida candidatura d'integració". És per això que en una conferència davant de socialistes de tots els sectors, Miquel Iceta ha fet una crida a la unitat abans del congrés. Amb tot, no ha volgut desmerèixer la seva figura i capacitat per ocupar el principal càrrec del PSC. "Podria ser jo un bon primer secretari pel partit en aquests moments? Crec que sí", ha sentenciat rotund, tot apuntant que no es postularà si s'ha "d'enfrontar" a qualsevol dels tres altres aspirants.

Les elevades expectatives sobre si Miquel Iceta sortiria de la seu del PSC de l'Eixample com el quart candidat a la primera secretaria del partit no han aconseguit que el portaveu socialista concreti quin vol que sigui el seu paper al proper congrés. I és que Iceta ha basat part de la seva intervenció en intentar explicar que per ell "aquells que redueixen la qüestió al nom del futur primer secretari del partit s'equivoquen"."És més important encertar el rumb que el ball de noms. I és més important l'equip que la persona que l'encapçala", ha reiterat.

Però Iceta sabia que els assistents a la conferència esperaven una resposta a la seva possible candidatura a liderar el partit. N'ha parlat, però tot i això no ha estat taxatiu. I és que el portaveu del PSC ha explicat que el seu "objectiu no és el de presentar una candidatura per enfrontar-la a la que presenti un altre company". "Crec que puc ser més útil als ideals que compartim si subratllo novament la meva disposició a fer el que calgui per allò que crec que més ens convé a tots: encertar el rumb, fer un Congrés d'integració i elegir un bon equip", ha sentenciat.

En aquest sentit, i amb Joan Ignasi Elena i Àngel Ros a dos metres de distància, Miquel Iceta ha fet una clara crida a unir als aspirants i les seves forces. "Convindria que s'anés decantant ben aviat una sòlida candidatura d'integració", ha recomanat, tot afegint que "si la integració no fos possible, la causa no hauria de ser l'afany de protagonisme personal sinó, en tot cas, l'existència de diferències polítiques irreconciliables que jo avui no sé veure i que no entendria que s'inventessin".

Però el que hauria de semblar una renúncia o un pas enrere no ha acabat sent això, sinó una manera de postular-se com a futur líder del partit amb aquesta candidatura unitària que reclama. "Podria ser jo un bon primer secretari pel partit en aquests moments? Crec que sí", ha dit, alhora que ha ressaltat que pot apostar la seva "experiència política", "capacitat d'anàlisi, de treball en equip i de comunicació", "tarannà obert i integrador, capacitat de sumar i de relligar sensibilitats", i "una dedicació exclusiva al partit" i per no "haver d'atendre cap altra obligació".

Aquesta és la seva proposta, llençada per deixar clar que està disposat a ser candidat a la primera secretaria del PSC però només amb tots els sectors al seu voltant i donant-li suport. Malgrat això, també ha deixat entreveure el caràcter eventual que tindria la seva figura com a cara visible del socialisme. I és que per ell, "l'autèntic líder del socialisme català sortirà de les primàries obertes" que es proposen per escollir el candidat a la presidència de la Generalitat. Després d'això, Iceta no planteja desmuntar la figura del primer secretari, però sí reformular-la per tal que el presidenciable sigui qui encapçali realment el projecte de cara a la societat.

Durant la seva conferència, Iceta també ha fet constant referència a la necessitat de "reconstruir el projecte socialista". Obrir el partit, modificar la participació interna i externa, millorar i replantejar les relacions amb el PSOE, o reclamar "ara més que mai" el federalisme a l'Estat, han marcat les línies principals del seu plantejament.