La consellera de Governació i Relacions Institucionals i vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha avançat aquest dimecres que les retallades dels sous dels treballadors públics afectaran una part de les dues pagues extres del 2012. Encara que ha defensat que la lletra petita no està acordada, Ortega ha explicat que dilluns al vespre ja va avisar als sindicats que s'haurien d'asseure a parlar de nous ajustaments.

Sobre la resposta de l'oposició, que ahir va criticar les noves mesures fetes públiques dos dies després de les eleccions generals, la vicepresidenta ha lamentat la seva actitud demagoga i ha demanat als partits responsabilitat per fer costat al Govern, en uns ajustos necessaris.

Després que ahir el president de la Generalitat anunciés nous esforços als treballadors públics per reduir el dèficit fiscal, aquest dimecres la vicepresidenta n'ha avançat algun detall, que encara s'ha de pactar amb els agents socials i el Parlament, segons ha matisat. Als sindicats majoritaris, Ortega els va trucar dilluns a última hora per anunciar-los que s'haurien d'asseure a parlar de nous ajustos.

Segons ha argumentat en una entrevista a TV3, aquests ajustos, que afectaran uns 200.000 empleats, són "temporals" i afecten a treballadors públics que "tenen una feina segura", que d'altra banda s'han guanyat amb unes oposicions, segons ha volgut reconèixer. Ortega també ha manifestat que són necessaris per no "abocar més gent a l'atur".

A més de reivindicar que caldrà un "esforç de pacte i consens" amb els agents socials i el Parlament, ja que aquests ajustaments s'han d'incloure en els pressupostos del 2012, Ortega ha assegurat que les mesures s'anul·laran en cas que el nou govern espanyol, a mans de Mariano Rajoy, apliqui retallades als salaris de tots els empleats públics de l'Estat.

Els alts càrrecs del Govern també s'ajustaran el sou el 2012, ja que l'executiu ha decidit retirar-los una de les dues pagues extraordinàries. Ortega ha defensat que ells també fan un esforç per donar exemple i que aquests nous ajustos no tenen altre intenció que reduir el dèficit de la Generalitat mantenint els serveis bàsics.

Pel que fa a l'actitud de l'oposició, que ahir va criticar durament l'anunci, sobretot perquè arriba dos dies després de les eleccions del 20-N, en què CiU va guanyar a Catalunya per primer cop en unes eleccions generals, Ortega ha lamenta l'actitud "bel·ligerant" de la resta de partits perquè en part són "responsables" de la situació de les finances, en referència al PSC, ERC i ICV.

Concretament als responsables d'Iniciativa, la vicepresidenta els ha acusat de tenir una "cara molt dura" perquè van titllar l'anunci de "frau fiscal" per fer-se públic dos dies després de les eleccions. Al parer d'Ortega, el frau és amagar el nivell de dèficit del país, com, al seu parer, van fer ells quan estaven en el govern tripartit.

La vicepresidenta ha restat importància a la data de l'anunci d'aquests nous ajustos per al 2012, i ha defensat que el Govern ha continuat treballant durant la campanya electoral. A tots els partits de l'oposició, els ha demanat que se sumin a les seves decisions i facin costat al Govern en una "situació complicada".

A més, Ortega ha afirmat que els catalans van premiar a les urnes l'actitud "rigorosa i transparent" del Govern en donar-los el major suport obtingut mai en unes generals. Pel que fa als nous ajustos, que també impliquen la pujada del transport, l'aigua i la gasolina, la vicepresidenta s'ha mostrat convençuda que els ciutadans els entendran, i ha reiterat que són "temporals i acotats en el temps".

Llei de consultes al Parlament abans de Nadal

La Llei de consultes impulsada per CiU, que ha de reformar la del tripartit amb l'objectiu que la Generalitat no hagi de demanar permís a l'Estat per demanar l'opinió al poble i pugui servir per preguntar sobre el pacte fiscal, Ortega ha assegurat que abans del 25 de desembre estarà aprovada pel Govern i entrarà al Parlament. De manera que a principis del 2012 es pugui debatre i sigui aprovada al més aviat possible.